Migrationsansvarig minister avgick – mörkade asylanters brottslighet

Grova brott begångna av asylsökande i Nederländerna kategoriserades som “annat” i ett försök att tona ner allvaret.

Nederländernas “migrationsminister”, liberalen Mark Harbers, avgick under tisdagen efter att det framkommit att han låg bakom en rapport där man medvetet försökt gömma undan uppgifter om asylsökandes grova brottslighet.

I rapporten som justitiedepartementet presenterade fanns olika brott representerade i skilda kategorier: till exempel fanns “snatteri” som en egen kategori.

Under kategorin “annat” hade man stoppat in de grova brotten; mord, dråp och sexbrott bland andra. Dessa redovisades alltså inte på samma sätt som “snatteri”.

När detta avslöjades höjdes mycket upprörda röster. Departementet inledde en utredning per omgående. Harbers menade att han inte medvetet velat förminska asylsökares brottslighet, men tog fullt ansvar och avgick.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kommenterade att det var tråkigt att man nu förlorade en så ”talangfull och dedikerad liberal” .

Svegot vill här passa på att lyfta på hatten för att Harbers, som i vart fall tar konsekvensen av sitt misslyckade fulspel och avgår. Det är lite skillnad från svenska ministrar som gång efter annan ställer till det för sig med förklaringen att “vi” varit naiva.

Skandalen från Nederländerna visar också hur man är om man är en ”talangfull och dedikerad liberal” – sådana har vi ju gott om i Sverige också.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}