I Stockholm kanske man nekas elanslutning till hösten

Ledningar på Kroppefjäll vid Dals Rostock. Foto: Johan Jönsson ( CC-BY-SA-4.0). Bilden är beskuren.

Hade du tänkt starta företag eller bygga nya bostäder i Stockholm? Då kanske andra alternativ än el borde undersökas. Stearinljus kanske? Risken finns nämligen att kunder nekas tillgång till elnätet. Det räcker helt enkelt inte till.

Politikernas fullständiga misslyckande av Sverige blir märkbar på alltfler ställen. De sjuka och ekonomiskt svaga märkte det först; sedan pensionärerna och barnfamiljerna. Företagen har också märkt det i form av högre skatter och dyrare … allt?

Det är som om regering och riksdag inte har någon plan (eller är deras plan att låta allt gå åt skogen?). Man “investerar” i absurda genusprojekt och ger amnesti åt afghanska män som inte har i landet att göra, samtidigt som de mest basala samhällsfunktioner haltar fram.

Det är fascinerande att se. Speciellt eftersom de elegant kommer undan med det, än så länge.

Nu hotar dock skiten att träffa Stockholm, en motor i svensk ekonomi och landets huvudstad. Nåväl, den har väl redan träffat Stockholm i omgångar, men då bara drabbat sådana som politikerna inte bryr sig om: svenskar, familjer, äldre. Nu är det dock den heliga tillväxten som är i fara. Det finns nämligen ingen el.

Det är elbolaget Ellevio som i ett pressmeddelande förklarar den akuta situation man befinner sig i:

“Vi befinner oss i ett historiskt akut läge. Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla i Stockholm som vill ha el de närmsta åren, och det finns risk att vi tvingas neka anslutningar redan under hösten 2019.”

Det borde inte komma som någon chock för någon egentligen. Vad trodde man skulle bli resultatet av den energipolitik som förts? Och förs därtill. Med pågående klimathysteri i ryggen finns det stor risk att man gör stor skada på den svenska elförsörjningen och gör oss än mer beroende av utländsk el.

Det är en “akut elförsörjningssituation” som väntar enligt eljätten och det vore nog bra att ta det på allvar. Å andra sidan finns det ju röster som höjs för att paniken ska råda, då blir det också konsekvenser. Drivmedelspriset ser inte ut att gå annat än uppåt, och därtill kanske vi kommer få se ofrivillig elransonering framöver. När det inte finns mer el, så finns det inte. Och du kan räkna med att du själv inte står högt på prioriteringslistan den dagen. Facebooks serverhallar ska matas först.

Och så faller korthuset Sverige, ett kort i taget.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}