Polisen: slipp rån, låt inte barnen gå i dyra kläder vid Globen

Vill du inte att din barn ska bli rånat? Sätt inte på dem för dyra kläder då. Det är rådet från polisen i det drabbade området.

Om du låter dina barn gå i för dyra kläder så är det i princip ditt eget fel att telningen kommer att rånas. Det är i alla fall svårt att tolka Hampus Johannesson, poliskonstapel i polisområde Globen, Stockholm, (det mest drabbade området just nu), på något annat sätt. Han säger till tidningen Mitti:

– Ska en 12-åring ha en jacka som kostar 7 000 kronor är en fråga man kan ställa sig. Ju dyrare föremål och ju större skillnader det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att råna. Det är ett lackmuspapper på hur samhället ser ut.

Inte nog med att det är föräldrarna (och barnens fel) att de rånas. Konstapeln gör också ett socialpolitiskt inlägg då han menar att stora skillnader i samhället leder till rån. Exakt vad menar han?

Den frågan är relevant eftersom han också berättar att rånarna inte härhör från Globenområdet utan att de reser “ganska långt” för att komma till sina jaktmarker. Exakt varifrån vill han inte berätta.

Låt oss hjälpa honom på traven. De tillresta rånarna kommer från “Orten” och är ickesvenskar. Det vet Johannesson också, så klart.

Det ger oss en djupare inblick i konstapelns resonemang, där föräldrar först och främst är skyldiga eftersom barnen har för dyra kläder, men också alla vi andra (svenskar) eftersom vi medverkar till skillnaderna i samhället. Svenskarna kanske borde göra mer för att slippa rånas? Kanske sluta vara svenskar, helt enkelt.

Sedan finns det goda skäl att inte låta ungarna springa runt i jackor för 7 000, men de är inte de skäl som polisen anför.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}