Efter nationerna

Hur skulle det se ut om marknadsliberalism på riktigt ersatte dagens nationer? Många tänker sig FN:s vision om den brune mannen där alla världens folkslag blandats ut till en rotlös mix av dagens alla folk.

Men det är ju ingen marknadsekonomi. Faktiskt lika osannolikt som att alla dagens tvättmedel skulle ersättas av en mix av dagens konkurrerande produkter. Ganska långt ifrån vad vi ser på ICA.

Det rimliga vore väl att olika länder tävlade om de bästa medborgarna? Land A erbjuder bättre klimat men Land B har lägre skatter och bättre sjukvård. I mer utvecklade länder än Sverige slåss ju företagen om de bästa talangerna med löner, arbetsförhållanden och förmåner, varför skulle det inte funka likadant med länder?

I andra ändan av spektrat skulle vi givetvis se en misär utan like, dåliga stater skulle bara kunna locka de sämsta invånarna, vissa skulle inte ens kunna kvalificera sig för ens någon form av etablerade statsbildningar utan dra omkring, kanske daglöna utan medborgarskap i mindre nogräknade stater. Lite som man ser i dagens gulfstater där rovdriften på fattiga människor från jordens alla hörn är direkt osmaklig.

Två saker är jag helt övertygad om att vi skulle få se i en sådan här värld. Gränskontrollerna skulle vara ytterst rigorösa och det skulle vara en ytterst rasistisk värld.

Så är det något att vara rädda för? Vi har väl inga problem med rasism eller gränskontroller?

Även om jag tror att västerlänningar i allmänhet skulle klara sig ganska bra i en sådan här värld tycker jag inte att det är särkilt eftersträvansvärt. Dels tror jag att en bra nation drivs av en social idé, dels ser jag en nation som en förlängd familj och precis som vi inte förnekar en familjemedlem i brådrasket ska vi inte förskjuta våra landsmän.

Är det ett helt osannolikt scenario jag målar upp? Jag tror faktiskt inte det. Vår värld kommer att förändras och det enda jag är säker på är att de flesta av oss har fel i hur vi målar upp framtiden. Verkligheten, historien, kan nästan alltid överraska oss.

Och visst är det väl så, att det finns ganska många människor med ekonomiska resurser och handlingskraft. På något sätt vill man säkra sin närmiljö och om, och detta är verkligen ett ”om”, nationerna raseras, precis så som väldigt inflytelserika människor investerar hårt i, då kommer de att ersättas av något annat. Detta något annat kommer inte att vara en gränslös värld där alla är kompisar. Det är det enda vi kan vara HELT säkra på.

Vad än framtiden bär i sitt sköte är det inte vi här uppe i norr som har mest att förlora. Vi har egenskaper som alla världens länder, företag och organisationer behöver. Förlorarna kommer att var exakt de samma som idag. För vissa saker förändras faktiskt aldrig.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}