Kan “Bensinupproret 2.0” spilla över i verkligheten?

“Bensinupproret 2.0” samlar närmare 150 000 svenskar på Facebook. På fredag ska de prövas i verkligheten. Är det nu det händer? Är det nu det massiva folkliga missnöjet tar form utanför nätet?

I Norrland har man fått betala närmare 19 kronor per liter bensin och överlag blir det bara dyrare och dyrare att tanka. Varför det är så dyrt förklarar experterna med att kronan är svag, att råoljepriset är högt och att det är oroligt i världen (Venezuela och Libyen till exempel).

Det de inte nämner är att bensinskatten utgör över 60 procent av priset. När bensinen kostade 15,06 kronor i februari så var 9,71 kronor skatt. Utan skatten hade priset varit 5,31 kronor/liter.

När Janne Berglund tankande bilen i början av april så ledsnade han på priset och bestämde sig för att göra som så många andra: vädra sitt missnöje genom en Facebookgrupp. Så föddes “Bensinupproret 2.0”. Gruppen har växt explosionsartat och börjar närma sig 150 000 medlemmar.

Det är ansenlig skara människor som är överens om en sak. Det är inte hållbart att politiken som förs driver upp bränslekostnaderna på det sätt vi ser. Därtill är nog alla överens om att något måste göras.

Frågan är bara vad?

När Aftonbladet idag pratar med Janne Berglund så berättar han att en “fredlig aktion” planeras till fredagen. Det blir ju lite upp till bevis för gruppens medlemmar. Är man beredd att sätta handling bakom sitt “gilla”?

Statistiken talar emot att något större kommer äga rum. Hittills har ingen av alla de FB-grupper som dykt upp och samlat tiotusentals medlemmar lyckats få engagemanget att sträcka sig bortom Facebook.

Men någon gång ska vara den första, kanske är det bränslepriset som får den knutna näven att tas upp ur fickan.

Det återstår att se om FB-gruppens medlemmar inser den makt de besitter, om man är beredd att riskera lite … bara lite faktiskt. Tänk om 25 000 av dem bestämde sig för att protestera en måndagsmorgon vid infarterna till Stockholm genom att få motorhaverier en masse.

Då stannar staden.

Eller kanske 50 000 av dem bestämmer sig för att – väldigt långsamt – köra runt i Göteborg under några timmar en eftermiddag mitt i veckan.

Nej, det är inte helt lagligt, men det faller inom ramen för civil olydnad vågar jag hävda.

Något måste ju ske för FB-grupper struntar makthavarna i. Makthavarna kan också strunta i protester – även massiva sådana – under lång tid om de vill. Titta bara på Frankrike.

Men visst vore det att vrida upp intensiteten lite om i alla fall 10 procent av medlemmarna i “Bensinupproret 2.0” faktiskt också gjorde något i verkligheten.

Vi kan i alla hoppas.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!