Svenska inte norm på biblioteken i Botkyrka

Interiör Fittja bibliotek. Bild: Regionalbibliotek Stockholm. (CC)

Fittja bibliotek i Botkyrka utanför Stockholm har implementerat en ny språkordning, rapporterar Stockholm Direkt. Tidigare har svenska varit huvudspråk och andra böcker sorterats efter språken de är skriva på, men inte längre. Nu ska alla språk samsas.

Det är i samband med att Fittja bibliotek öppnar sina nya lokaler som den nya ordningen introduceras. Svenskan är inte längre de första språk som möter besökaren, utan arabiska – eftersom de börjar på A. Pethra Öster är ansvarig för projektet och hon säger till Stockholm Direkt:

– Vi har jämställt alla språk, så svenska är inte det första språk man möter. Språken är i stället alfabetiskt ordnade, med arabiska först.

Enligt den nya ordningen kommer böcker, oavsett språk, att hamna i samma hylla utifrån vad de handlar om. Fittja bibliotek är först ut, därefter ska alla andra bibliotek i Botkyrka följa John.

Men inte nog med det. Tydligen är inte heller SABs klassifikationssystem tillämpbar (alltså den trädstruktur som tilldelar varje ämne ett signum och sedan vidare sortering med tilläggsbeteckningar. När Botkyrka utmanar biblioteksnormen så kommer man sortera efter eget huvud.

Detta innebär att böckerna kommer att sorteras utifrån vad de handlar om och man kommer att använda färger och symboler. Ett exempel som Stockholm Direkt nämner är kategorin “Modiga” på barnavdelningen. Där kommer man finna Anne Franks dagobok.

På frågan från tidningen om detta är lite “som Netflix”, svarar Öster:

– Ja lite så. Vi har sänkt trösklarna och verkar läsfrämjande så att man blir intresserad på ett helt annat sätt. Det gamla systemet har inte varit så lätt för folk att förstå. Nu ska besökarna själva hitta det de efterfrågar eller inte visste att de vill ha.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!