Åkesson kommer tyvärr aldrig våga debattera med Kasselstrand

Gustav Kasselstrand och Jimmie Åkesson kommer befinna sig i samma stad två gånger denna vecka, och nu har Kasselstrand bjudit in till debatt om EU.

Både Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige befinner sig på EU-valsturné runt i vårt land. Som av en slump, eller kanske är det slug planering från AFS, så hamnar de båda partiledarna i samma stad så väl idag som på torsdag, vilket lett till att Gustav Kasselstrand nu bjudit in Jimmie Åkesson till debatt.

Det vore så klart en drabbning många hade velat se. Inte nog med att det politiska innehållet skulle kunna bli sprängstoff; här möts en uppkäftig nationalism med en ganska bekväm och trött socialkonservatism; ett parti som tydligt ropar på EU-utträde och ett som nyligen ändrat sig till att vilja förändra den Europeiska unionen inifrån.

Men det finns så klart en personlig historia bakom som gör det hela än mer kittlande. Vi minns alla hur Sverigedemokraternas partiledning gjorde allt de kunde för att motverka att ungdomsförbundet och dess ordförande, Gustav Kasselstrand, skulle kunna växa allt för mycket i popularitet. Efter att ha förlorat ett antal demokratiska omröstningar i så väl Stockholm stad som ungdomsförbundet valde dock partiledningen att ta till sitt sista vapen: man uteslöt helt sonika hela ungdomsförbundet och inrättade ett nytt ungdomsförbund vars stadgar innebar att man kunde totalstyras av partiledningen.

En debatt mellan Åkesson och Kasselstrand hade alltså blivit en drabbning med en oerhörd laddning, men tyvärr kommer vi inte få se den bli av den här valrörelsen. Förmodligen kommer Sverigedemokraterna bara ignorera inbjudan, men väljer de att uttala sig så kommer det komma svepskäl om “extremism” eller att AfS är “obetydligt litet” eller liknande.

Att det är precis samma löjliga argument som Sjuklövern använde mot Sverigedemokraterna i mer än ett decennium innan deras riksdagsinträde spelar ingen större roll, och ska jag vara ärlig tror jag att ironin i det hela flyger över så väl Mattias Karlssons som Jimmie Åkessons huvud.

Idag finns inget parti i Sveriges riksdag som vill lämna EU, det hade gjort denna debatt viktig. Nu hade Sverigedemokraterna på allvar fått försvara sin nya mer EU-vänliga inställning, och för första gången denna EU-valrörelse hade vi kunnat få en verklig debatt som betyder något, inte bara mellan partier som är olika nyanser av varandra.

Tyvärr har Åkesson bara att förlora på en sådan debatt, och därför kommer han inte ställa upp. Han vill inte att Alternativ för Sverige ska få uppmärksamhet, eftersom många av Sverigedemokraternas väljare då skulle kunna få upp ögonen för dem. Dessutom kan Kasselstrand Åkesson utan och innan, och vet vilka punkter han kan trycka på — SD vill inte ha någon större återvandring, vill inte lämna EU och vill inte samarbeta med nationalister i parlamentet. Ställningstaganden som normalt sett inte går hem hos nationalistiska och invandringskritiska väljare, vilka ändå får förutsättas utgöra basen av SD-väljarna.

Jag hoppas så klart att Åkesson ställer upp, men jag tänker inte hålla andan.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}