Identitet Sveas Youtube-kanal borttagen – motivering uteblir

Internetjättarnas klappjakt på dissidenter pågår alltjämt. Nationalister, konservativa och systemkritiker i blickfånget.

Att Facebook och de sociala medier företaget kontrollerar försöker jaga rätt på alla och envar som inte passar in i den vänsterliberala världsordningen vet vi sedan länge. Senast stängde man av flera namnkunniga högerdissidenter som Paul Joseph Watson och Alex Jones. Man kommer nu också radera allt material där dessa personer figurerar och det kommer vara förbjudet att nämna deras namn.

Sedan tidigare har nationalister rykt. En av många är den brittiska nationalisten Nick Griffin. Nätjättarna slår brett och ibland nyckfullt. Det kan vara svårt att se mönstret de följer eftersom somliga inflytelserika radikalkonservativa och nationalister, samt libertarianer och regimkritiker tillåts vara kvar.

Därtill verkar de olika ägarna göra olika bedömningar. Somliga som Facebook kastar ut får vara kvar på Instagram (som ägs av Facebook); ibland stänger Twitter av någon som Youtube tolererar. Ett är säkert i alla fall: det pågår en process som syftar till att tysta de kritiska röster som kommer i nätjättarnas väg.

I Sverige uppmärksammades det för några dagar sedan att podden Vita Pillret fanns på Spotify. Efter ett drev så tog företag bort podden. Senaste gallringen drabbade Youtube-kanalen Identitet Svea, som nu tagits bort.

Exakt vilket “brott” Identitet Svea gjort sig skyldigt till får vi inte veta. Som vanligt motiverar plattformen inte sitt agerande. Men kanalen har fokuserat mycket på uppbyggliga filmer med träning och självförbättring som fokus, förutom politiska kommentarer utifrån nationalistisk grund.

Det räckte tydligen. Vem som blir nästa till stupstocken återstår att se.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}