Motståndets vindar blåste i Älgarås

Dan Eriksson talar.

Den 27 april var det storsamling i Svenskarnas hus i Älgarås. Tal och musik; god mat och dryck ramade in dagen och kvällen vars tema var “Motståndets vindar i Europa”.

Sent på kvällen den 26 april fick vi inse oss besegrade. Huvudtalaren för evenemangen dagen efter, Roberto Fiore, skulle inte kunna komma eftersom SAS piloter hade inlett en strejk. Att boka en alternativ resa visade sig vara omöjligt, det gick helt enkelt inte att få ihop eftersom alla andra också kommit på att de behövde boka om.

Tvärstopp alltså.

Men skam den som ger sig. Efter att vi kastat ut en del förfrågningar fick vi napp – en bra fångst dessutom. Gonzalo Martín Garcia, internationell talesman för det spanska partiet Democracia National och därtill deras vice partiledare, var beredd att avboka allt han hade inplanerat för att komma till Sverige, närmare bestämt till Svenskarnas hus i Älgarås.

Vi kunde andas ut.

150 biljetter hade bokats till sammankomsten i huset och de flesta anlände tidigt, vilket gjorde att stämningen snart var på topp. 15.00 slogs portarna upp och vid 17.00 äntrade dagens första talare, Magnus Söderman från Det fria Sveriges styrelse, scenen för att leverera sitt tal: en vision om Europa utifrån en nationalistisk grundsyn. Talet – som inledningsvis bar karaktär av en föreläsning – gav en historisk tillbakablick på hur det EU vi sitter fast i idag växte fram, vilka som låg bakom det och varför många nationalister till en början såg det som en bra idé.

När Södermans anförande närmade sig sitt slut drabbades huset av en strömavbrott. En lokal företagare kopplade nämligen in sin grillvagn och därmed gick proppen. Snopet blev det, men ett bra tillfälle att få lite andrum. Till sist kom ljuset tillbaka och Magnus Söderman kunde knyta ihop säcken.

Vid invigningen av Svenskarnas hus var det catering som gällde, men denna gång lades hela matbiten ut på entreprenad. Dels slapp man allt bekymmer samtidigt som en lokal företagare kunde dra nytta av många hungriga herrar och damer.

Andre man som tog till orda var Gonzalo Martín Garcia som berättade om situationen i Spanien, positioneringen mot populistpartiet Vox och den politiska strävan som förs av de etnonationalistiska partierna i landet.

Han gav också sin analys av hur nationalister i Europa kunde lära sig skilja på reellt nationalistiska alternativ och populistiska sådana, men menade också att vi inte skulle kasta ut barnet med badvattnet utan se det som en flerstegsraket.

Gonzalo Martín Garcia talar.

Dan Eriksson, föreningens ordförande fick avrunda kvällen med ett mycket uppskattat och känsloladdat tal. Om vi ska döma av mottagandet i stora salen såväl som kommentarerna på Youtube var det inget mindre än en succé. Enligt en kommentar på tuben var talet närapå en sammanfattning av fem års poddande, vilket får ses som ett mycket gott betyg.

Kvällens tre talar tillsammans innan allt drog igång.

Förutom tal hade musik utlovats. Och musik blev det i form av föreningens egen Barny från Tyskland. Men han behövde inte fylla scenen helt själv utan till hjälp hade han sångerskan Larisa, vars sång på djupet berörde publiken.

Barny underhåll med gamla och nya låter på tyska, engelska och svenska.
Larisa och Barny tillsammans på scen.

Det var första gången som de två uppträdde tillsammans och för den som kunde se bakom kulisserna övades det in i det sista för att få så mycket som möjligt på plats. En och annan log när Barny, efter en session i ett bakre rum utbrast: “Jag kan inte en enda av de sånger hon ska sjunga”. Men det kunde man inte tro när det väl var dags. Säkra källor säger att vi kommer att få se mer av båda framledes.

Fullsatt när Dan talar i stora salen.

Mellan talen och musiken fanns det tid att samtala och fortsätta bygga sina egna nätverk. Det var en glad och uppsluppen stämning och Svenskarnas hus var fullt av liv.

En uppmärksam publik är en bra publik.

Arrangörerna börjar lära känna huset även om dess potential ännu inte har kommit till sin fulla rätt. Fortfarande finns det outnyttjade utrymmen som ska färdigställas, vilket kommer göra framtida evenemang ännu bättre.

Fler evenemang är också på gång. På föreningens hemsida kan du hålla dig uppdaterad om vad som på gång. Varför inte vara med när Svenskarnas hus flaggstång invigs och vi firar nationaldagen tillsammans den 6 juni? Eller så kanske du vill vara med när författaren Lennart Svensson håller föredrag utifrån sin bok Ett rike utan like? Boka dina platser redan idag – det lär bli slutsålt igen!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!