Somalier slipper utvisning efter våldtäkt – finns inte “synnerliga skäl”

Trots upprepad brottslighet och dom för våldtäkt får utlänningen stanna i Sverige. Det finns inte “synnerliga skäl” att utvisa, menar HD i en prejudicerande dom.

I Sverige krävs det “synnerliga skäl” om en utlänning som haft uppehållstillstånd i minst fyra år ska utvisas. Exakt vad “synnerliga skäl” innebär är oklart, men efter en dom i Högsta domstolen vet vi att våldtäkt är på den säkra sidan.

En somalisk man som haft PUT i Sverige dömdes i lägre instanser för våldtäkt på en sovande 33-årig kvinna. Både tingsrätten och hovrätten ansåg att mannen skulle utvisas. (Mannen hade annan brottslighet i bagaget också).

Domen överklagades till Högsta domstolen. Riksåklagaren protesterade mot att HD ens skulle ta upp det, men domstolen valde att göra så i alla fall. Nu har dom kommit och en oenig HD river upp utvisningsbeslutet. I domen står det:

”Vid en samlad bedömning av omständigheterna i målet kan det inte anses föreligga synnerliga skäl att, med avsteg från den utgångspunkt som gäller i fråga om utlänningar som har vistats i Sverige en längre tid, utvisa NN. Beslutet om utvisning ska därför upphävas.”

Det här är en artikel från Svegot Plus. För att läsa den måste du logga in eller lösa en prenumeration.

Svegot Plus

Betala per månad
kr 99
00
Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp

Svegot Plus

Betala för ett år
kr 995
00
Årsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
Populärast

Vän av Svegot

För dig som vill stötta extra
kr 499 Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}