Glad påsk!

Det blir inte bara en enkel påskhälsning när Johnny Lindén vässat sin penna. Lite tips och funderingar levereras naturligtvis.

Jag vet att vår vän pastorn, Magnus alltså, har ett fokus på lidandet men han har fel. Påsken är bara vårt ursprungliga vårfirande approprierat av kristna ökengudsdyrkare.

Tyskar och engelsmän har mer ursprungliga namn på sin vårhelg, Ostern respektive Easter. Namnen härstammar från vårgudinnan, Eastre, och är såklart långt mer intressant än grekiskans paskha. Själv funderar jag på vad ett mer ursprungligt svenskt ord för vårfesten skulle kunna vara? Inte för att jag har något emot kristendom, jag ser mig själv som kulturkristen om än inte troende.

Hur som, visst är det så att vår hedniska tro är den kanske coolaste av alla religioner? Mångfacetterad, spännande, illustrativ och med gudar man kan inspireras av och ibland känna igen sig i. Dessutom, bara genom att vara vår tro så är den per definition överlägsen alla andra.

Ibland känner jag att jag skriver för lite om kunskap och historia. Eftersom jag har så många kloka och belästa vänner så har jag ju lärt mig en väldig massa roliga och intressanta saker. Problemet är att om man bara drar ur sig en massa klokskaper så känns det som att man sätter sig själv på väldigt höga hästar. Att svara på frågor som ingen har ställt är helt enkelt lite förmätet. Så, så länge ingen frågar något så fortsätter jag med mitt tyckande. Mina åsikter är ju, bara genom att vara mina, de allra bästa åsikterna och det är ju inte på något sätt förmätet att tycka det!

Sedan måste jag komma med en rekommendation. I onsdags släppte Martin på Radio Bubbla ett inslag om ras och intelligens som var fantastiskt intressant och bra. Martin kan verkligen konsten att göra stora faktamängder lättillgängliga och intressanta. Närmast obligatorisk lyssning för den som funderar varför alla delar av värden inte utvecklats på ett mer jämlikt sätt. Varför man nu skulle fundera över något så uppenbart?

Det var länge sedan jag skrev något mer personligt så jag ska dra en liten Johnnyfakta: Påsken är det enda tillfälle på året jag äter kokta ägg. Jag tycker verkligen inte att det är särskilt gott men det känns väldigt osmidigt att inte äta ägg på påsk och det är inte samma sak att låta ungarna dekorera äggen man gör omelett på som att låta dem pynta dem man äter kokta vid bordet. Så jag offrar mig!

Ett sista tyckande: Sverige borde bekosta hela uppbyggnaden av Notre Dame. Även om det innebar att vi inte skulle ha råd att ta emot asyl- eller anhöriginvandrare på flera år så skulle det vara värt det…

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}