Sova i samma säng – eller?

Vi talar inte om S och C och L här utan riktig vara. Australiensiska och amerikanska livsstilsmagasin har undersökt sängvanor hos par. Fast inte deras sexvanor den här gången utan sovvanorna!

Sover vi bättre i separata sängar? Kan vi behålla passionen då? Är detta ännu ett försök att förstöra västerlänningars lusta och familjeliv? Eller är det kanske en konservativ idé?

På engelska kallas det sleep divorce. Mannen och kvinnan väljer att sova i separata sängar, rent av i separata rum. Undersökningarna visar att de par som väljer detta har besvärats av olika scheman, olika rytm, problem med plats, kroppsvärme, stöld av täcken, snarkning förstås eller sömnbesvär hos ena parten.

Studier visar att nästan var fjärde amerikan och 200000 australiensiska par sover separat. Innan man höjer på ögonbrynen ska man veta att det även handlar om par som varit gifta i många år, inte bara nykära. Par har funnit lösningar som passar dem utan att det leder till leda, uppbrott och skilsmässa.

Livsstilstidningarna i fråga vinklar det ganska positivt. De menar att sleep divorce har visat sig stärka många förhållanden eftersom sömnen är en så viktig faktor i vårt liv. Det är en lyx att få tillräckligt med sömn.

Vinklingen gör att man anar ännu en PK-provokation mot välfungerande heterosexuella vita par. Men det behöver inte alls tolkas så. De problem som berörs är vad andra ska tycka, hur man ska förklara sin önskan om separata sängar/rum för sin kära och sexet förstås.

Det här är en artikel från Svegot Plus. För att läsa den måste du logga in eller lösa en prenumeration.

Svegot Plus

Betala per månad
kr 99
00
Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp

Svegot Plus

Betala för ett år
kr 995
00
Årsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
Populärast

Vän av Svegot

För dig som vill stötta extra
kr 499 Månadsvis
  • Alla podcasts
  • Alla artiklar
  • Alla filmklipp
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!