Extrema nivåer av sprängningar i Sverige

Effekten av en av de bangers som används vid sprängningar i Sverige.

Under de tre första månaderna av 2019 har hittills 48 sprängningar inträffat i Sverige. Förra året var det totalt 162 stycken.

Perioden mellan 1969 och 1998 på Nordiland kallas för The Troubles och utgör den svåra tid när olika paramilitära sammanslutning och/eller terrororganisationer släppte lös våld och död i konflikten mellan irländska nationalister och brittiska lojalister. Minst 10 000 bombdåd ägde rum under dessa 29 år. Men inte under något av dessa år skedde så många sprängningar som hittills ha skett i Sverige.

Förvisso kan man inte göra en rak jämförelse mellan Ulster under denna period och Sverige i dag. Under The Troubles var det kraftfulla laddningar som användes, inte bangers (vilket inräknas i den svenska brottsrubriceringen). Bombdåden på Nordirland var också riktade på ett annat sätt då de var politiskt motiverade. Men med denna brasklapp så är det ändå värt att notera, speciellt när man funderar över hur det sett ut i Sverige om tillgången på kraftigare sprängmedel hade varit annorlunda än den är.

Polisen kan konstatera att det är olika typer av sprängmedel som använts vid de olika dåden. Det verkar som att gärningsmännen tager vad de haver: handgranater, bangers och annat. Det vi kan vara glada över är att de ofta inte har tillgång till annat än just bangers (som fritt kan inhandlas i exempelvis Tyskland).

Men självfallet finns det en stor risk också med bangers av den kraftigaste sorten. I små utrymmen eller om en sådan kastas in i en lägenhet så är det fara för livet. Just dessa har blivit kriminellas nya favorit i Sverige och de används friskt.

Förr eller senare kommer man dock att avancera till andra sprängmedel. Bland annat har vi sett hur man använt sig av handgranater när man haft tillgång till dem. Får man tillgång till annat så kommer man att använda dem och snart kommer vi få se sprängdåd som man såg på Nordirland.

Hur samhället har tänkt tackla detta är en intressant fråga. När det handlade om gängskjutningar så var det viktigt att ge sig på svenska jägare med lagliga vapen. Men det är ju redan förbjudet med såväl handgranater som bangers i Sverige, ändå används de av kriminella.

Det visar sig alltså att det inte är lagar som bestämmer utfallet i samhället. Det är snarare människor och vad de är beredda att göra. Uppenbarligen finns det en ökande skara individer i Sverige som av olika skäl anser att det är nödvändigt att använda sprängmedel av olika de slag. Och de är beredda att göra det utan någon som helst tanke på konsekvenserna för oskyldiga.

Antagligen kommer “experterna” säga att de inte vet varför sprängningarna ökar. De vet ju inte varför sexualbrotten ökar heller. Låtsad oförståelse är inne. Och den drabbar dig och din familj om du råkar befinna dig på fel plats vid fel tillfälle.

Exakt hur kraftfull en banger, i det här fallet en Cobra 8 är, kan du se i filmen nedan.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}