PK-kören får konservativ rådgivare att avskedas

Den brittiska premiärministern rådgivare i skönhetsfrågor vad gäller arkitektur, filosofen sir Roger Scruton, har avskedats. Orsaken är uttalanden som strider med den politiskt korrekta värdegrunden.

Det finns länder som är mer PK – tro det eller ej – än Sverige. Det är i alla fall intrycket man får av Storbritannien med jämna mellanrum. Det bekräftas nu senast av att Roger Scruton tvingats avgå efter en stormvåg av protester från politiskt korrekt håll riktat mot några uttalanden av den berömda filosofen. Scruton, som har en klart konservativ uppfattning i både sin filosofi och den offentliga debatten, tvingades bort efter bara några månader som rådgivare.

Flera brittiska nyhetsförmedlingar rapporterar om händelsen, däribland Daily Mail. Roger Scruton har varit verksam som filosof i flera decennier med tonvikt på estetik, d.v.s. uppfattningar om skönhet. Han har ända sedan direkta intryck av händelser och idéerna 1968 haft en tydligt konservativ inställning. Inte minst har han försvarat Västerländet mot vänsterideologer, oikofobiskt självhat och politisk korrekthet – ord han själv benämnt motståndarna med.

Han har länge var en viktig röst i den offentliga debatten i Storbritannien, och har skrivit många böcker och ett par operor. År 2016 dubbades han till adlig för sina insatser inom filosofi, undervisning och utbildning. Även i Sverige har han uppmärksammats i bredare lager eftersom bl.a. Johan Hakelius och Jimmie Åkesson uttryckt sympati för Scrutons filosofi. Men nu har hans motståndare alltså fått honom på fall, eller åtminstone från en post – som han inte ens fått betalt för utan utfört ideellt.

Det som har fällt avgörande är några kommentarer i intervjuer o.d. som Scruton har fällt, uttalanden som har förvanskats och uppförstorats in absurdum eller som en öppen debatt helt enkelt ska kunna innehålla. Facebook, twitter, youtube och direkta samtal till regeringskansli har gått varma, så att Theresa Mays stab till slut inte vågade ha kvar sin rådgivare.

Hur absurd och löjeväckande situationen har blivit märks när Scruton öppet anstryks med ord som ”vit makt”, ”neofascism”, ”rasism”, ”homofobi”, ”islamofobi”, ”antisemitism” m.m. Vissa av Scrutons uttalanden går f.ö. långt tillbaka i tiden. Han har sagt att homosexualitet är onormalt och kritiserat kvinnor som skriker våldtäkt för att de ångrat sexet. Han har sagt att George Soros utöver uppenbar makt i Ungern och försvarat ungrarna mot anklagelser om extremism när de mötte en ”invasion” (givetvis metaforiskt använt) av horder från Mellanöstern.

Scruton har sagt att ordet ”islamofobi” är ett propagandaord skapat av Muslimska brödraskapet för att tysta viktig debatt. Han har också i ett avhugget uttalande sagt att kineser är som kopior av varandra. Sådana ord kan låta hårda för ett överkänsligt öra, men om sådant inte får sägas öppet av alla, premiärministerns närmsta man inräknat, då är all debatt tystad.

Att vänsterpöbeln kastar ur sig vilka dumheter som helst har vi vant oss vid. Farligare är att makten blir skrämd av det och går PK-pöbeln till mötes. Den brittiska regeringen har sagt att Scruton har gjort djupt stötande” och ”oacceptabla kommentarer”, varmed han har avskedats, men ursäktar sig med att han ju anställdes p.g.a. sina kunskaper. Som så ofta i vårt av PK så ängsliga samhällsklimat gör de tvärtemot det de borde. Regeringen borde ha sagt att det är sådant som hör till den offentliga debatten, att anklagelserna är löjeväckande och att Scruton har regeringens fulla förtroende.

Hur urbota dumt det hela blir inser man när man erinrar sig att Scruton i viss mån stöder sig på filosofen Immanuel Kant. Kant räknas som en av upplysningsfilosofins viktigaste gestalter och är därmed en självklar del av den liberala traditionen, inte bara den konservativa sidan. Upplysning och liberalism duger visst bara när det passar PK-ligan. En av många offentliga kommentarer där Scrutons avgång krävs visar dessutom hur rätt filosofen har om att ordet ”islamofobi” används för att kväva debatten: ”Normaliseringen av sådana islomofobiska idéer … är farligt”.

Hur farligt det blir när PK får greppet om politik och myndigheter känner vi till från groominghärvorna i Storbritannien, de fruktansvärda övergreppen av ligor där de flesta var muslimer från Mellanöstern, vilka tvingade in unga vita flickor i prostitution och drogberoende. Övergreppen kunde hålla på i många år trots att polis och sociala myndigheter hade insikt om vad som hände – bara för att myndigheterna var rädda för att kallas rasister, islamofober o.d.

Nu när PK-ligan fått bort Scruton frågar man sig vad som ska ske med Londons arkitektur. Ska de kanske satsa på kåkstäder? Då får de ju både fula byggnader och kan hysa in miljoner med invandrare.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}