Brexit skjuts på framtiden

Efter ett långt toppmöte i Bryssel förhandlades ett nytt datum för brexit fram. Datumet fastslogs till 31 oktober, betydligt längre fram än vad Theresa May utlovat. Många hemma i Storbritannien kräver nu hennes avgång.

Det blev som många befarat inte folkets vilja som fick styra. Trots folkomröstning om ett utträde ur EU kommer Storbritannien stanna kvar i unionen och tillåts lämna tidigast 31 oktober.

Under ett åtta timmar långt toppmöte förhandlades kompromissdatumet 31 oktober fram. En majoritet av EU-länderna ville förlänga utträdet med ett år. Theresa May, och Frankrikes president Emmanuel Macron ville se Storbritannien lämna tidigare, redan i juni.

May var inte nöjd och beklagade att hon inte lyckats övertyga parlamentet att rösta ja till det avtal som skulle låta Storbritannien lämna EU ”på ett smidigt och ordnat sätt”.

Sveriges statsminister Stefan Löven var däremot nöjd över att EU lyckats skjuta upp brexit.

– Det har varit en lång kväll. När vi gick in på mötet riskerade vi faktiskt att Storbritannien skulle lämna EU utan överenskommelse, alltså under oordnade former, inom mindre än 54 timmar. Den situationen har vi nu kunnat undvika.

Hemma i Storbritannien är det många nu kräver Theresa Mays avgång då hon tidigare lovat att inte skjuta upp brexit längre än till slutet av juni. Som det ser ut nu kommer de tvingas delta i EU-valet i maj, i ett EU folket redan röstat om att lämna.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!