Tingsrätten dömde Ingrid & Conrad – bröt själva mot samma lag

Helsingborgs tingsrätt. Foto: Jsdo1980 (CC)

Samma tingsrätt som fällde Daniel Frändelöv och Ingrid Carlqvist för att underlåtit att anmäla en ansvarig utgivare för webbradio, har själva ägnat sig att sända webbradio, utan ansvarig utgivare. Det avslöjar Nya Tider.

Här om sistens dömde Helsingborgs tingsrätt Svegot Medias medarbetare Daniel Frändelöv och Svegot Medias tidigare medarbetare, Ingrid Carlqvist, för det horribla brottet att ha sänt webbradio (Ingrid & Conrad) live utan att ha angett en ansvarig utgivare.

Att de båda dömdes var väntat. Inte för att “brottet” är självklart utan eftersom de är Daniel Frändelöv och Ingrid Carlqvist: offentliga företrädare för svensk opposition. Det är “brott” nog för att dömas.

Domstolen borde, vilket försvarsadvokaterna också förklarade när de tittade på lagtexten, hellre fria än fälla eftersom det rörde sig om yttrandefrihetsbrott och ytterst ett ytterst oklart rättsläge.

Kort sagt är det nu klarlagt (av tingsrätten i alla fall) olagligt att sända live på nätet utan att ha ansvarig utgivare. Underhållningsvärdet måste därför anses vara betydande när Nya Tider nu avslöjar att tingsrätten själv ägnat sig åt denna brottsliga verksamhet:

“Domstolen startade under juni 2017 Domstolspodden som bland annat sänds på Facebook, men även på flera andra sidor finns deras sändningarna tillgängliga. Podden är enligt uppgift ett samarbete mellan Helsingborgs tingsrätt och Domstolsverkets kommunikationsavdelning.”

Till Nya Tider erkänner också tingsrättens chef att man gjort fel.

Till råga på allt har domaren i ärendet mot Ingrid & Conrad själv gillat och delat flera av de olagliga sändningarna. Självfallet slår han ifrån sig allting när Nya Tider ställer frågor: han har inget med det att göra och han har svårt att säga var gränsen går…

Även om lagen säger att man ska ha en ansvarig utgivare för webbradio så är den – när man tittar närmare på detaljerna – svårtolkad. Av det skälet ska rätten vara försiktig och det har lagstiftaren understrukit i de förarbeten som finns.

Det brydde sig inte Helsingborgs tingsrätt om. Medan de bryter mot lagen på exakt samma sätt som Frändelöv och Carlqvist gjort ursäktar de sig själva och dömer andra.

Det kallas anarkotyranni. Det är ytterst osmakligt.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}