Jöken höjer skatter och sparar på äldrevården

Jök-regeringen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Snart är M/KD-budgeten ett minne blott och Jök-regeringens buget ersätter. Besparingar står på schemat. Och höjda skatter.

Det finns i princip inget reformutrymme när regeringen tillsammans med C och L gör budget, så då blir det skattehöjningar och besparingar. 1,3 miljarder i höjningar och majoriteten har att göra med “grön skatteväxling”. Dels höjs kemikalieskatten, men också skatten på fossila bränslen vid värmeproduktion. Allvarligast är dock förslaget om höjda skatter på gruvnäringens diesel, som kommer slå mycket hårt.

Besparingarna ligger i sin tur på 2,7 miljarder för innevarande år. Jöken kapar flera av de utgifter som fanns i M/KD-budgeten, bland annat 310 miljoner som riktades till äldreomsorgen. 730 miljoner sparar man in på utbildning och 250 miljoner inom näringslivspolitiken. Också kring biståndet dras svångremmen åt, men vi vet ju sedan tidigare att det som sparas in där brukar omfördelas till att mätta färre munnar hemma i Sverige.

Men något får väl folket? Jodå, sänkt arbetsgivaravgift för unga, fler nystartsjobb (ännu en insats för “välfärdsräddarna” som ger noll och inget tillbaka) och mer pengar till kvinnojourerna, vilket var viktigt för C. Och så lite mer pengar till LSS. Sedan tidigare vet vi också att Jämställdhetsmyndigheten räddas kvar.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}