Angrip blåljuspersonal och riskera livstids fängelse

Polisen till attack under Göteborgskravallerna. Bild: Joel Hansell (CC BY 2.0)

Om regeringen (de politiker som har ett delansvar i den situation vi befinner oss i) får som de vill ska angrepp mot exempelvis polis sortera under en ny brottsrubricering där livstids fängelse finns i straffskalan. Men innan ni applåderar, tänk efter.

Ryggmärgsreflexen är “äntligen”. Äntligen har de fattat; äntligen tar de i med hårdhandskarna; äntligen…

Sedan börjar man tänka efter och frågor väcks. Det nya sabotagebrottet “blåljussabotage” regeringen vill se – brott som kan handla om stöld, hot och stenkastning till exempel – ska vid normalgraden ge max fyra års fängelse. Om det anses som grovt handlar det om lägst två år och maximalt 18 år eller livstid.

Få skulle nog säga att det inte är rimligt, i alla fall inte vid första anblicken. Visserligen är det redan förbjudet att kasta sten på poliser, eller hota dem med mera. Det verkar inte hindra dock.

Det krävs nog mer än en ny brottsrubricering för att polisen ska få respekt på “orten”. Ja, det är det som händer i de “utsatta områdena” i Sverige som ligger till grund för regeringens förslag. Det är där man angriper polisen, det är där man förhindrar utryckningar och det är där man vandaliserar fordon som lämnas obevakade.

I grund och botten är det områdena (ergo massinvandringen) som är problemet.

Kanske kommer det nya brottet göra viss skillnad. I alla fall om polisen får mandat att gå in i dessa områden med den kraft som behövs. Kommer de politiskt känsliga cheferna tillåta det? Kommer media sedan stötta konstaplarna?

Mer nej än ja på den frågan.

Däremot kommer lagen finnas där, på plats och redo att användas. Och den kan användas mot andra.

EU har i olika dokument funderat kring vad framtiden har i sitt sköte, så också regeringar så klart. Inom EU och i väst finns en en uppenbar oro över att svenskar, danskar, belgare, tyskar och så vidare till sist tröttnar på sina egna regimer och på politrukerna i Bryssel.

Titta på de Gula västarna i Paris.

Jag tror att det är just på de Gula västarna som regeringen har tittat, inte på de “utsatta” förorterna. Man oroar sig för att bägaren ska rinna över och om det sker vill man ha nödvändig lagstiftning på plats. Skulle Sverige hamna i en situation där folket på riktigt tröttnar på att bli ignorerade och överkörda av makthavarna så kan rättsväsendet ganska snart plocka ut ledarna för protesterna och domstolarna döma dem till långa fängelsestraff.

Var inte dum och tro att detta “sabotagebrott” stiftas av något annat skäl än att systemet får ännu ett maktmedel att ta till. Och när framtida protestledare körs iväg till 18 år i fängelse så kommer de styrande bara hänvisa till lagen – en lag som då funnits länge och som de flesta applåderade när den stiftades.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}