Ordningsvakterna som ingrep på Hötorget gjorde inte fel

Åklagaren lägger ner förundersökningen mot ordningsvakterna som ingrep mot en hysterisk gravid kvinna på tunnelbanan. Men åklagarens kommentar visar tydligt att dylika ingripanden bör undvikas i framtiden.

Den gravida kvinnan hade ingen biljett och vägrade att följa ordningsvakternas order när hon blev avvisad från Hötorgets tunnelbanestation. Men eftersom kvinnan var svart och hade ett litet barn med sig blev det en stor nyhet och påståenden om rasism duggade tätt.

Till exempel menade vänsteraktivisten Helle Klein att händelsen visade att det största hotet mot medborgarna i Sverige var ordningsvakter. Fullt normala människor menade däremot att kvinnan dragit olycka över sig själv och sitt medföljande barn genom att sätta sig upp mot ordningsvakterna.

Samma sak kommer åklagaren fram till i sin förundersökning, som nu läggs ner. Enligt åklagaren visar inte filmen från händelsen att kvinnan utsatts för något allvarliga våld. Han säger till TT:

– Det är en biljettkontroll och där har hon inte någon biljett. De skriver ut en bot som hon kastar på marken. Man behöver den för att få fortsätta färden och då ber vakterna henne vänligt att lämna vagnen. Det finns övervakningsfilm inifrån vagnen också och där kan man se hur hon sätter sig till motvärn. Det är kvinnans beteende som eskalerar situationen.

Åklagaren menar däremot, vilket han skriver i sitt beslut, att det kanske hade varit bättre om man låtit kvinnan resa vidare i alla fall, med tanke på omständigheterna.

Ordningsvakterna, som togs ur tjänst, kan nu återgår till jobbet. Men i och med åklagarens uttalande vet alla att det som nu gäller är att släppa svarta gravida kvinnor som reser med barn och inte har biljett och stör ordningen. Åklagare Lucas Eriksson kommenterar:

– Ibland är det inte värt det helt enkelt. Hon hade ett barn med sig, det är synd om barnet.

Anarkotyranniet avslöjar därmed sig själv och innebörden av orden är glasklar: “Ni gjorde inget fel rent juridiskt, men det är enklare att låta en sådan här situation passera och i stället plocka in någon Svenne som inte tjafsar emot och får gammelmedia på sin sida”.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}