Stora problem med vägglöss i Uddevalla

På senare tid har Sverige drabbats av en farsot som varit mer eller mindre utrotad i Sverige sedan 50-talet. Vägglusen. Och Uddevalla är inget undantag.

Boende i det kommunala bostadsbolaget Uddavallahem har stora problem med vägglöss. Antalet saneringar har ökat med det dubbla på bara ett år, från 88 till 179.

Det är främst två områden som drabbats, Hovahult och Dalaberg. De står för 85 procent av saneringarna. Och precis som vanligt letar man desperat efter alternativa förklaringar till vägglössen. Det har med det ökande antalet resor att göra. Det visar sig att vi handlar mer med begagnade möbler, vilket också sägs vara en delförklaring.

Hovahult och Dalaberg är klassade som utanförskapsområden. Det vill säga att de präglas av hög arbetslöshet och låg utbildning, men framförallt av en stor koncentration utlänningar. Utlänningar som kommer från länder där vägglöss är vanliga. Problemet förvärras av att dessa människor inte förstår hur en sanering går till, samt hur man gör för att skydda sig mot vägglöss på grund av språkförbistring.

Eftersom många boende har svartkontrakt, det vill säga bor där olagligt, går man inte gärna till hyresvärden och anmäler vägglössen trots att det är anmälningsplikt på detta och man riskerar att få betala böter annars.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}