Moskéattacken var “hämnd” för islamistisk terrorism

Närmare 50 personer dödades i ett terrordåd mot två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland.

Tre personer har gripits efter attacker mot två moskéer i Nya Zeeland. En av de gripna ska vara den misstänkta skytten, 28-årige Brenton Tarrant. Tarrant, som direktsände sände hela händelseförloppet på Facebook, har i ett manifest bland annat förklarat att han ville hämnas 11-åriga Ebba Åkerlund, som var ett av offren vid Rakhmat Akilovs attack på Drottninggatan i Stockholm.

I skrivande stund är 49 personer förklarade döda och 48 personer skadade. Förutom handeldvapen ska polisen ha hittat sprängladdningar på olika platser i staden. Under en presskonferens sa polischefen i Christchurch att det var en “mycket välplanerad händelse”.

Den svenska terrorforskaren Magnus Ranstorp konstaterar i Ekot, angående den misstänkte gärningsmannens manifest att:

– Det är lite kopia av Breiviks fast en mycket kortare version och lite slarvigt sammansatt.

I dagsläget är uppgifterna om terrorattacken knapphändiga och många rykten florerar på internet. Svegot väljer därför – i sedvanlig ordning – att bara rapportera det som är klarlagt och våra medarbetare återkommer med analyser och kommentarer framöver, när situationen klarnat.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!