Kvinnor i majoritet – det är jämställt enligt Systembolaget

På Systembolagets intranät skryter företaget med hur bra jämställdhetsarbetet går. Men något är underligt med siffrorna. Svegot tittar närmare på dem.

Systembolaget jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor. De kartlägger och analyserar; de arbetar aktivt med frågorna när de anställer till chefspositioner. Och det ger resultat, vilket man skriver om på sitt intranät Vinet. En anställd har hört av sig till Svegot och berättat vad som står på.

Det ser bra ut med jämställdheten, konstaterar Systembolaget och skriver:

“Så här ser jämställdheten på Systembolaget ut i siffror:

  • 63% kvinnor arbetar i företaget.
  • 57% av våra chefer är kvinnor och denna andel ökar.
  • Kvinnor arbetar i genomsnitt 11 år i företaget, jämfört med 9 år för män.
  • Inga statistiska löneskillnader mellan kvinnor och män.
  • Lång sjukfrånvaro är däremot högre hos kvinnor än hos män.”

Även om de är glada över siffrorna så är de inte nöjda utan “arbetar vidare”, antagligen med att få in fler kvinnliga anställda och chefer.

Skärmdump från Systembolagets intranät.

Det hela väcker en del frågor. Läser man siffrorna igen så är det tydligt att Systembolaget har en majoritet kvinnor både “på golvet” och som chefer. Man har inga löneskillnader (nej, det vore väl olagligt att ge en kvinna lägre lön för att hon är kvinna?) och kvinnorna stannar längre inom företaget.

Jämställdhet handlar bland annat om en “jämn könsfördelning”, enligt Jämställdhetsmyndigheten. Inte bara alltså, men delvis. Är det en jämn könsfördelning man har på Systembolaget? Nej, inte om vi utgår från att 50 procent är hälften 100 procent.

Så kanske det inte är på Systembolaget, även om just procent borde vara deras gebit. Skämt å sido. Det vi lär oss, åter igen, är att jämställdhet inte handlar om att det ska vara lika för könen. Ju förre män, desto mer jämställt är det. På samma sätt: ju färre svenskar, desto mer mångfald.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!