Brittiska skolbarn lär sig första hjälpen vid knivvåld

Vilka får ta konsekvenserna när politiker, myndigheter och folk generellt slutar bry sig? Barnen, bland annat. I Storbritannien får de lära sig att ta hand kompisar som blivit knivhuggna.

Barn och ungdomar i skolåldern som bor i områden där knivvåldet är utbrett får nu första hjälpen-utbildning av en frivilligorganisation Street Doctors. Utbildningen är skräddarsydd att lära ut hur man tar hand om hugg-, stick- och skärsår (men även skottskador).

Street Doctors finns i 16 städer runt om i Storbritannien och säger att man redan vet om 14 tillfällen då utbildningen har räddat liv.

I Stoke on Trent besöker organisationen grundskolorna för att visa vilka skador knivar gör samt hur man tar hand om dem. Street Doctors vill börja utbildningen så tidigt som möjligt och den ansvariga i Staffordshire säger:

“Stoke on Trent är ett hårt område med mycket gängproblem. Vi har haft fyra år på oss att förbereda barnen så de vet vad de kommer att möta.”

Undersökningar visar att antalet barn och unga som måste vårdas efter knivvåld har dubblats på fem år i Storbritannien. Samtidigt har andelen personer under 18 år som begår mord eller dråp har ökat med 77 procent sedan 2016.

De där kurserna kanske inte är så dåliga i alla fall, under omständigheterna. Att det inte skulle behöva vara så är ju en helt annan sak. Och något intresse att lösa orsakerna till att det är som det är verkar heller inte finnas.

Så låt barnen och ungdomarna lära sig hur de plåstrar ihop offren i stället. Där som här hemma är det de svagaste grupperna som blir lidande.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!