Rätten till självförsvar på väg att stärkas i Italien

Ett vallöfte från Matteo Salvini var att se till så att hyggligt folk ska ha rätt att försvara sig fullt ut i sina hem. Nu är man ett steg närmare målet.

Under ett valtal 2015 lovade Legas partiledare Matteo Salvini att ändra lagen om självförsvar. Han menade att den som bryter sig in hos någon ska räkna med att de kanske kommer bäras ut.

Rätten till självförsvar i Italien är i princip lika begränsad som i Sverige. Det betyder att om man skadar en person som bryter sig in i ens hem så kan man själv straffas (även om det anses vara självförsvar).

För att råda bot på denna absurditet la Lega ett lagförslag som stipulerar att “självförsvar är alltid lagligt” i det egna hemmet. Den nya lagen liknar mer hur lagstiftaren ser på rätten till självförsvar i USA.

Lagen har nu röstats om i det italienska “underhuset” med stöd av Forza Italia och Fratelli d’Italia. Också Femstjärnerörelsens ledare, Luigi Di Maio röstade för lagen på grund av en överenskommelse inom den styrande koalition. Men Di Maio sa samtidigt:

“Om vi börjar säga att du kan använda vapen oftare här så är det inte mitt slags land.”

Flera andra delegater från Femstjärnerörelsen röstade mot förslaget. Nu ska förslaget vidare till senaten, som röstar om det den 26 mars.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!