Höga böter för butik som följde efter zigenarfamilj

En butik får betala 75 000 kronor i böter till en zigensk familj som hävdar sig ha blivit förföljda när de handlade.

En familj bestående av finska romer var 2017 inne i en leksaksaffär i Linköping. Kvinnan i familjen bar, enligt zigensk tradition, en lång vid kjol. Eftersom denna typen av kjol ofta används vid butiksstölder drog familjen butikspersonalens uppmärksamhet till sig.

När personalen började gå efter familjen sade pappan till dem att sluta med detta. Personalen svarade att de kunde tillkalla väktare istället, och att det är upp till butiken att välja vilka man vill ha som kunder.

Pappan började då uppträda aggressivt, enligt bolaget som äger butiken. Det finns en film från händelsen men enligt tingsrätten finns det inget på filmen som stödjer att pappan var aggressiv.

Istället menar man att familjen utsatts för “missgynnande som har samband med dess etniska tillhörighet”, alltså diskriminering.

Det är Diskrimineringsombudsmannen som drivit fallet till domstol och nu får zigenarfamiljen 75 000 kronor i skadestånd. 30 000 till kronor till vardera förälder och 15 000 till det äldsta barnet.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!