Värna svensk vapenexport

Svensk vapenexport haltar och nu finns vi inte ens med på topp tio-listan. Det är dumt av flera orsaker.

På 15 år har Sverige gått från att vara den sjunde största vapenexportören till att nu vara på en sorglig 15e plats. Lite beroende på de kontrakt som ligger varierar platsen och i de siffror som Stockholms internationell fredsforskningsinstitut (Sipri) rapporterar finns inte försäljningen av Gripenplan till Brasilien eller Global Eye-plan till Förenade Arabemiraten.

Alldeles oavsett planen borde Sverige satsa mer på vapenexport. Förvisso kanske det inte ger oss gott samvete eller god sömn, däremot ger det oss möjligheter att ligga långt i framkant när det gäller att utveckla vapensystem som kan komma till nytta hemmavid.

Det kostar ju mycket att utveckla vapen, varför de därför måste säljas. Ju fler vi säljer, desto mer kan vi investera i tekniken – teknik som gott och väl kan komma civilsamhället till gagn.

I grund och botten handlar svensk vapenutveckling om att ge oss själva de bästa verktygen för att ha ett starkt försvar. Det är ju så att det vi inte kan bygga själva måste vi köpa in.

Om vi vill så kan vi matcha amerikanska helikoptrar eller robotsystem, men det kräver att vi investerar, och det i sin tur kräver att vi exporterar.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!