Försvarsmakten: för få kvinnor i försvaret

Försvarsmakten drar sitt strå till stacken på den internationella kvinnodagen. Ett försvar med hälften kvinnor är ju alltid bäst, hävdar de. Illa då att de inte lyckas rekrytera flera.

I dag är det den internationella kvinnodagen (en kommunistisk “kampdag” som lyfts upp av FN) vilket bara den som suttit inlåst i en bunker utan kontakt med omvärlden kan ha missat.

Alla uttalar sig och tycker till. Mest är det förra årets texter och tyckanden som piffats till. Störst av alla är att 16-åriga klimat-Greta blev årets kvinna. Varför inte. I ett land där 30-åriga män är barn kan väl 16-åriga tjejer vara kvinnor.

En myndighet som passar på att vara upprörd är försvarsmakten. Dagen till ära klagar de på Twitter över hur det står till med jämställdheten bland de grönklädda.

Ja, hur kan det komma sig. Frågan är relevant, speciellt eftersom också det täcka könet numera omfattas av värnplikten. Det borde ju ordna saken. Det gör det inte.

Ett svar kunde skulle kunna vara att fler unga män än unga kvinnor är intresserade av soldatlivet. Kanske är det till och med någon sorts biologiskt styrd viskning som får de allra flesta tjejer att föredra annat än lumpen?

Det svaret är dock inte acceptabelt för försvarets sociala medie-division. Där är det inte försvarbart att inte ha varannan damernas. De konstaterar också att “ett jämställt försvar är ett starkare försvar”. Hur har man kommit fram till det? Är det verkligen sant? Vi hör det sägas, inte bara om militären utan om företag och myndigheter, men aldrig någonsin visar de hur man kommit till den slutsatsen.

Det är lite som i skolan, när man lärde sig vad svaret skulle vara och så sa läraren till en att visa hur man räknat ut det. Då var man rökt, för man hade ju bara memorerat det.

Det är ju inte så att de försöker locka fruntimmer. Kampanjer drivs hela tiden. Omslagsbilden till denna artikel är ett exempel. Bilden nedan ett annat.

Men det hjälper inte.

Antagligen är kvinnor i försvaret någon form av rättighet eller “demokratisk värdegrund” vilket gör att man inte behöver visa hur man kommit fram till slutsatsen att det alltid är bättre med hälften kvinnliga soldater. Och det finns ju ett helt koppel med käcka fröknar som gått igenom utbildningen och varit bättre än många av sina manliga olycksbröder.

Det bevisar inte ett dugg dock.

Kanske har försvaret rätt, kanske är det alltid bättre med en försvarsmakt med 50/50 mellan könen. Samma med polisen. Den bästa patrullen kanske är den med en man och en kvinna. I ett upplopp kan jag i alla fall tänka mig några som skulle uppskatta den uppställningen.

Det stora problemet med försvarsmaktens tweet (det finns flera) är detta: om de menar allvar med att 50/50 är bäst, så måste de nå dit. Det finns inget alternativ eftersom vi måste ha det bästa försvaret vi kan ha. Hur ska man göra det, om inte unga kvinnor en masse verkar begripa det? Det finns bara ett svar på den frågan. Tvång!

Statens lösning på varje problem (som kommer av att man måste implementera sådant som inte kommer naturligt): tvång och hot om våld. Dock kan de unga kvinnorna som hämtas till tjänstgöring inom militären glädjas åt att det var ett jämställt par knektar som skötte det hela.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!