Hovrätten: “Negeråklagare” utgör inte förtal

Frågan om det var förtal att säga “negeråklagare” om en svart åklagare har åter igen fått sitt svar. Denna gång är det hovrätten som får säga sitt.

Inte heller hovrätten tyckte att det var förtal att sägs “negeråklagare” om en åklagare som var svart. Därför frikänns nationalisten Andreas Carlsson också av hovrätten. Tidigare har tingsrätten gjort samma bedömning, men åklagaren ansåg det vara så viktigt att domen överklagades.

Det var i en intervju med podden Motgift som Carlsson sa, angående ett annat åtal som han också frikändes i:

”När åklagaren fick tag i det, ja (skratt) en negeråklagare men det är en parentes, gick hon bärsärkagång och givetvis så var allting vårt fel”.

Tingsrätten ansåg att det snarare är den som uttrycker sig som Carlsson gjorde som blir missaktad av omgivningen, inte den som är mottagaren. Tingsrätten skrev följande i den friande domen:

”Med de värderingar som finns i dagens samhälle är det dock inte ett uttryck som gör att omgivningen missaktar den som det används om och är därför inte förtal.”

Men trots det konstaterar tingsrätten också att:

”Det är ett förolämpande tillmäle som uttrycker förakt för och kränker personer med mörk hudfärg. Det ska därför givetvis inte användas. Den som säger så kan riskera att dömas för förolämpning eller hets mot folkgrupp.”

Åklagaren hade inte säkrat upp med brottsrubriceringen hets mot folkgrupp, varför tingsrätten inte kunde fälla.

Hovrätten håller med tingsrätten och fastställer den friande domen mot Carlsson, som nu är rentvådd en gång för alla. Hoppas vi.

Tidningen Svegots Daniel Frändelöv fick tag på Andreas Carlsson och ställde några frågor:

Hur känns det?

Det känns lättande men det lämnar ändå en bitter eftersmak. Man har verkligen fått se med egna ögon vilka resurser polis och åklagare har när det kommer till att förfölja folk med fel åsikter. Samtidigt vet man hur mycket allvarlig brottslighet som sker runt om i landet där förövarna går fria. Det tycks inte finnas en begränsning i deras budget när det gäller att jaga nationalister.

Är du förvånad över domen?

Både ja och nej. I vilket normalt samhälle är det självklart att jag skulle frias. Men nu lever vi inte i ett normalt samhälle. Sverige är ett extremt land på så många vis. I sina försök att vara paradiset för alla, har det istället blivit helvetet för många. Eftersom lagarna som används mot oliktänkande är så luddiga och otydliga så är det en ren chansning att förutspå vad utfallet blir, och tyvärr pekar allt på att saker bara kommer blir värre innan vi ser en ljusning.

Tror du att det äntligen är över nu?

Tveksamt. Åklagarmyndigheten lyckades inte få mig dömd denna gången heller men deras bitterhet och frustration var tydlig. De nöjer sig inte med att Martin falskeligen dömdes till 3 år. Deras “Demokrati- och hatbrottsgrupp” kommer leta vidare efter nationalister att döma, med avlönade aktivister som “Näthatsgranskaren” och vilka andra orwellianska namn de må ta.

Kommer du bli försiktigare i hur du uttrycker dig? Har du “lärt dig din läxa”?

Framöver kanske jag frågar personer som ber om en intervju om de har utgivningsbevis eller om de är redo dela ekonomisk börda med mig vid fällande dom, så man inte hamnar i samma sits igen.

Annars som jag ser det finns det två alternativ. Det första alternativet är att våga säga sin ärliga mening om vad man tycker om förfallet som just nu sker i Sverige och andra delar av Europa. Det andra alternativet är att vara tyst, och för mig finns inte det på kartan. Så lätt ska de som säljer ut vårt land och folk inte få komma undan.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!