Trump: slut med stöd till universitet utan yttrandefrihet

Donald Trump lovar att universitet som inte garanterar yttrandefrihet för alla kommer att bli av med det ekonomiska stöd som den federala regeringen ger. Detta kommer efter upprepade attacker mot konservativa på universitetsområden runt om i landet.

Amerikanska universitet har länge varit tummelplatser för vänsterextremister. Så väl studenter som lärare präglas av vänsterliberalism och det är från dessa miljöer dumheter som “trygga rum” och “triggervarning” har kommit. Mer ofta än sällan kräver man att studentlitteratur man inte gillar ska bort, att tavlor på vita vetenskapsmän ska plockas ner och att alla som inte håller med dem ska förbjudas att yttra sig.

Exemplen är många. Kristna har förbjudits att dela ut flygblad, konservativa har hotats till tystnad och gästföreläsare som vänstern inte gillar har jagats iväg eller censurerats. Våld används mer än gärna och på Berkley har polisen stått förvånansvärt passiva medan våldsverkarvänstern släppt lös.

En aktuell händelse ägde rum på Berkleyuniversitetet då föreningen Turning Point USA rekryterade medlemmar. En person närmare sig organisatören Hayden Williams och efter en ordväxling misshandlades Williams helt oprovocerat.

Polisen visste ganska omgående vem gärningsmannen var, men väntade med att gripa honom. Detta fick Donald Trump Junior att tweeta:

”Undrar om det hade varit likadant om en konservativ klådde upp en vänsteranhängare på Berkeleys campus.”

Svaret på den frågan vet vi alla.

Nedan ett reportage från Fox News om händelsen.

Attacken på Williams fick till sist bägaren att rinna över också hos presidenten (som förhållit sig alldeles för passiv mot den växande våldsvänstern i landet) och under Conservative Political Action Conference här om sistens lovade han att formulera en exekutiv order om universitetens skyldighet att garantera det fria ordet:

– Om de vill ha våra dollar, och vi ger dem miljarder, måste de låta människor som Hayden och många andra fantastiska unga och gamla människor, tala.

Han bjöd också upp Williams på scenen och sa:

– Han tog en smäll i ansiktet för oss alla.

Hör mer om detta i vår podcast

Magnus Söderman och Daniel Frändelöv samtalar om vad som händer på USAs universitet vid 01:43.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}