Dags att lägga till en häkteskris också

Det är dags för en ny kris i Sverige. Denna gång är det överfulla häkten. Vad spelar det för roll för dig? Mer än du tror.

Det börjar nästan gå inflation i kriser i Sverige – i alla fall kriser som medborgarna upplever, media skriver om och berörda parter vittnar om. Däremot verkar politikerna vara ovilliga att erkänna dem.

Den senaste krisen att lägga på den växande “krishögen” (där vård, skola, polis, räddningstjänst med flera luntor redan ligger) är Sveriges häkten. Som är fulla. Inte alla, nej, så illa är det inte ännu. Däremot 20 av 32 stycken är överbelagda.

Det handlar alltså om häktesceller, inte arrestplatser. I häkte vistas man lite längre tid än arresten, fram till rättegång oftast, eller fram till att åtalet eventuellt läggs ner. Att låta en häktat person tillbringa tid i arresten går inte eftersom gällande lagar och regler kräver mer av ett häkte än en arrest.

Varför det blivit som det blivit – att alltfler häktas – kan vi lämna därhän.

Somliga kanske ställer frågan: vad ska jag bry mig om det? Låt skurkarna sitta i knä på varandra. Ja, det är vad som sker i alla fall. Problemet är att det hela riskerar att spilla över på samhället. Dels riskerar trångboddheten på häktena personalens liv och hälsa.

En annan aspekt är kostnaderna som uppstår när häktade ska förflyttas, dels mellan häkten (för att hitta plats) samt till rättegångar. Här ska vi heller inte glömma att varje förflyttning i sig är ett orosmoment eftersom rymningar gärna sker under de omständigheterna. Att hålla nere antalet transporter är således en god idé.

Vidare, och kanske mest allvarligt, är att överbeläggningen kanske leder till att domstolarna väljer bort häktning, vilket i sin tur kanske leder till att den misstänkte (och låt oss ponera skyldige) får tillfälle att ordna fördelar inför kommande rättegång. Kanske såpass bra fördelar att vederbörande går fri.

Alltså, samhällskostnaderna är betydande.

Det är inte bara häktena som är fulla, också fängelserna ser det illa ut för, vilket skapar en helt ny räcka av problem för såväl myndigheterna som civilsamhället.

Medan personal konstaterar att de aldrig har varit med om något liknande på årtionden verkar politikerna ta det med ro. Det viktiga nu är att se till så att Sverigedemokraterna hålls undan inflytande och att EU-vänliga partier går fram i valet i maj. Jämställdhet är också viktigt förresten.

Tittar vi på regeringens hemsida så ser vi vad de håller på med. De senaste nyheterna därifrån är följande:

  • Miljöminister Isabella Lövin tar emot utredningen om hållbara biobränslen inom flyget.
  • Sex ministrar tar gemensamt initiativ för att bekämpa dödsolyckor i arbetslivet.

Därtill har socialministern möten med anledning av händelsen med 1177 Vårdguiden och Ygeman är på energirådsmöte i Bryssel. Så mycket mer var det inte att rapportera från regeringen.

Det verkar inte bättre än att vi helt enkelt få vänta och se vilken som blir nästa kris att lägga på högen av kriser i Sverige. Det kan ju gå åt helvete på fler områden än det gjort hittills.

Vet mer, lyssna på vår podcast

I Morgon med Svegot (som sänds varje vardag på radiosvegot.se) från den 4 mars 2019 pratade Magnus Söderman och Daniel Frändelöv om detta ämne. Lyssna från 51:20.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!