Justin Trudeau anklagas för att ha försökt påverka mutåtal

Kanadas premiärminister Justin Trudeau genomgår sin värsta politiska kris någonsin. Han och hans stab anklagas för att ha försökt påverka dåvarande justitieminister Jody Wilson-Raybould att lägga ned ett mutåtal mot bolaget SNC-Lavalin.

Montrealbaserade SNC-Lavalin Group är ett stort byggnadsföretag med 50 000 anställda över hela världen, varav 3 400 i den kanadensiska provinsen Qubec. Att företaget har många anställda Kanada tros vara anledningen till den storm som blåst upp kring Kanadas president Justin Trudeau.

Företaget är misstänkt för att ha mutat Muammar Gaddafis familj för att få lönsamma byggkontrakt i Libyen vid ett flertal tillfällen mellan 2001 och 2011. Sammanlagt handlar det om över 300 miljoner kronor. Pengarna sägs bland annat ha används för att köpa prostituerade till Gaddafis son, när dennae var på besök i Kanada för att lära sig engelska.

Jody Wilson-Raybould, då justitieminister och statsåklagare förberedde ett mutbrottsåtal mot SNC-Lavin. Om de befanns vara skydliga skulle de förbjudas att ta på sig statliga kontrakt under tio år, vilket så gott som garanterat skulle innebära att många av företagets anställda skulle bli arbetslösa.

Nu hävdar Wilson-Raybould att Trudeau, och flera av hans medarbetare, försökte pressa henne att lägga ned åtalet och istället endast ge SNC-Lavalin böter. Detta skulle inte förbjuda dem att arbeta med statliga kontrakt, och därmed rädda många kanadensiska arbetstillfällen.

Under onsdagen förhördes Wilson-Raybould av en kommité. Där redogjorde hon för tio tillfällen där hon blivit kontaktad av medarbetare från regeringen som försökt påverka henne att lägga ned utredningen.

Oppositionsledaren Andrew Scheer har krävt Trudeaus avgång, något han givetvis vägrat att gå med på.

– Justin Trudeau kan inte längre dölja det faktum att han var i centrum av ett försök att påverka en utredning. Han måste erkänna vad han har gjort inför det kanadensiska folket. Han kan inte längre, med rent samvete, fortsätta leda vår nation.

Trudeau förnekar bestämt att han skulle ha betett sig olämpligt. I Qubec, fortsätter stödet för honom eftersom det ses som ett försök att skydda kanadensiska arbetstillfällen. I de andra delarna av Kanada är dock den unge premiärministerns förtroende skakat.

Det intressanta i sammanhanget är väl egentligen inte att politiker är korrupta, utan att Justin Trudeau smeks medhårs av pressen. I Sverige är publiciteten gällande skandalen mer eller mindre obefintlig.

Kanske beror det på att den kanadensiske premiärministern är en en galjonsfigur för vänsterliberal politik och agendor som mångkultur, massinvandring och hbtq-frågor. Kan det vara så att denna vänsterliberala världsordning ser till att hålla varandras ryggar, så länge det är möjligt. Tänk för ett ögonblick hur det sett ut i pressen om den misstänkte ledare i fråga inte hette Justin Trudeau utan Donald Trump, Matteo Salvini eller Viktor Orbán.

Hör mer om detta i vår podcast

I Morgon med Svegot från den 1 mars diskuterade Magnus Söderman och Daniel Frändelöv mutskandalen i Kanada. Börja lyssna vid 10:30.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}