Vattenpipa eller kaos – välj själv “Svenne”

Den nya förbudslagen om rökförbud träder i kraft den första juli. Då är det slut på rökandet också utanför restaurangerna, på deras uteserveringar. Detta var något som vattenpipkaféägarna inte hade koll på. Nu protesterar de.

I takt med att Sverige byter ut sin befolkningen är det allt fler som röker vattenpipa. Det är något som med fördel gör på kaféer tillsammans med goda vänner. Framförallt är det män från Mellanöstern som ägnar sig åt denna sociala aktivitet, varför många restauranger och kaféer numera erbjuder detta.

Tråkigt för dem omfattas också vattenpipor av den nya lagen som träder i kraft den 1 juli i år. Då är det slut på allt rökande på uteserveringarna: vare sig elektriska rökdon eller gamla hederliga tobaksversioner kommer vara okej, och bland dessa ingår vattenpipor.

Detta förstod inte många av de “nysvenska” entreprenörerna (som inte bara kom hit själva utan tog med sig såväl kultur som religon). Karen Harutyunyan är en av restaurangägarna som nu förstått och han oroas över detta. I ett utslag av enorm självinsikt säger han till SVT:

– Jag undrar vad som hade hänt med oss om kaféerna inte fanns. Vi var där dag och natt. Vad skulle vi annars göra? Hänga i centrum och göra något dumt?

Det är alltså mellan att få sitta och röka vattenpipa hela dagarna och kvällarna, eller att “göra något dumt” det nu står. Någon annan utväg ser inte Harutyunyan inte, verkar det som.

Man skulle ju kunna argumentera att det finns annat att göra på kvällar, nätter och dagar. Men sådants som skattebetalarna hittar på är kanske inte aktuellt.

Valet för “Svenne” är alltså; ge “de nya svenskarna” dispens för att bolma vattenpipa, eller betala priset. Kristina Nilsson (S) viker sig dock inte utan säger till SVT:

– Socialdemokraterna har som mål att rökfrihet ska vara normen i samhället. Då bör vi också göra allt vi kan för att unga människor inte ska lockas till att bli nikotinberoende. Dessutom anser vi att även till exempel astmatiker ska kunna vistas på uteserveringar och därför ska ingen form av rökning tillåtas, även vattenpipor och e-cigaretter.

Vattenpiplobbyn har dock framtiden för sig, de har bara missat det uppenbara. De måste skrika “diskriminering”, så löser det sig i ett nafs. Är det inte ett uttryck för rasism att med tvång hindra “de nya svenskarna” från att avnjuta sin vattenpipa?

Svegots redaktion vill därför rekommendera Karen Harutyunyan att dra diskrimineringskortet. Socialdemokratiska politiker bryr sig inte om invandrarungdomar stökar på Orten, det har de aldrig gjort. Däremot vill de inte anklagas för rasism.

Buss på nu!

Hör mer om detta i vår podcast

Lyssna på Morgon med Svegot där vi lyfte frågan om vattenpipor och alternativ till att röka dem. Samtalet börjar vid 57.58.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!