Somalias president vill ha hem sina landsmän

Somalia vägrar att ta emot landsmän som blivit utvisade under tvång, heter det. Men efter ett möte mellan Danmarks och Somalias ledare visar detta sig inte stämma. Istället ser gärna presidenten att exil-somalier kommer hem och hjälper till att bygga upp landet.

Danmark, precis som Sverige, har svårt att skicka hem de somalier som man vill bli av med, något som Tidningen Svegot skrivit om tidigare.

Men när Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen träffade Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed visade det sig att Somalia inte ser något hinder för att få hem sina landsmän. Tvärtom så ser Abdullahi Mohamed gärna att de kommer hem för att bygga upp landet igen.

Danmarks problem att skicka hem somalier verkar inte ligga i Somalia, istället är det Danmarks byråkrati som står i vägen, hälsar Rasmussen.

Under mötet förklarade presidenten hur viktigt det är att somalier återvänder hem. De kunskaper och erfarenheter de fått under sin tid utomlands kommer hjälpa till att berika landet.

Rasmussen berättade att man ofta ses som “oerhört ondskefull” när man vill skicka hem människor till de länder där de hör hemma.

— Men sanningen är att vi ger människor skydd så länge som de behöver det. Vi har många somalier i Danmark och flera av dessa kommer inte få förlängt uppehållstillstånd. Som det ser ut nu finns det inget hinder för dem att återvända.

Rasmussen och Abdullahi Mohamed har ingått ett informellt avtal, men fortfarande vill Somalia hålla detaljerna hemligt. Det verkar alltså ännu inte riktigt gå att skicka hem vilka somalier man vill. Men Rasmussen förklarar att det finns möjlighet att skicka hem med tvång i vissa fall.

— Vi har ett allt bättre samarbete, men Somalia lägger stor vikt vid sekretess. Därför kan jag inte gå in på detaljer. Men det är ett samarbete som gör att det går att skicka hem människor till Somalia med tvång i vissa situationer.

Kan Danmark, kan Sverige! Och vi betalar gärna för att hjälpa Somalier, och andra främlingar i vårt land, att resa dit där de trivs bäst. Hemma.

Hör mer om detta i vår podcast

Vi pratar om att Danmark kan skicka hem somalier vid 45:35

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}