Farligt med aktivistiska tjänstemän inom stat och kommun

Fler och fler exempel på tjänstemän och myndighetsanställda som använder sin yrkesroll för att bedriva aktivism dyker upp. Det är en farlig utveckling.

Många lever nog fortfarande med idén att tjänstemän inom kommun, landsting och statsapparaten är “opolitiska” i den mån att de utför sitt arbete inom ramen för det regelverk som gäller. Självfallet får det rösta som de vill och vara med i partier och intresseföreningar – men på jobbet är de professionella, inte aktivister.

Vi som trodde det har trott helt fel.

I alla fall som det är nu för tiden. Kanske var det annorlunda förr. Nu är däremot nu och gång på gång ser vi hur tjänstemän snarare är politiska aktivister.

Ett exempel är palatsrevolutionen som förbereddes på UD när tjänstemännen där var rädda för att SD skulle få inflytande. Ett annat exempel är åklagaren Lena-Marie Bergström som jagat sverigedemokrater, eftersom hon är flyktingaktivist.

Det senaste exemplet är den SD-hatande kommunikationschefen i Gävle, som Samnytt berättar om. Johan Adolfsson är namnet och han kommer från Sveriges Radio. Den 6 september 2018 konstaterade han på Facebook att alla som röstar på Sverigedemokraterna är dumma i huvudet.

19,46 procent av kommuninvånarna i Gävle röstade på SD till riksdagen i senaste valet. I kommunvalet fick SD 17,22 procent. Dessa menar Johan Adolfsson (som är kommunens kommunikationschef och som betalas av kommuninvånarnas skattemedel) är dumma i huvudet.

Hur slipstenen ska dras i Gävle framöver står också klart. Adolfsson konstaterade i en intervju att man vill skildra världen som man vill att den ska se ut i Gävle, inte som den är. Därför följer man följande princip i kommunens kommunikation:

– Om vi kan hitta personer som bär religiösa tecken eller symboler, fotograferar vi dem. Vi gör likadant med personer med annan sexuell läggning än den heterosexuella och personer med funktionsnedsättning. Sist på listan ligger den vita mannen. Honom fotograferar vi bara om vi inte kan hitta någon annan.

Det kallas för “inkluderande kommunikation”.

När tjänstemännen, åklagarna eller myndighetsanställda är aktivister uppstår ett stort demokratiproblem eftersom de, utan att blinka, kommer att fortsätta driva sin egen politiska linje också när “fel” politiker blir valda. Då kommer obstruktionen ta över och dessa kommer använda sitt jobb för att sabotera.

Ovan visade exempel är bara toppen på isberget.

Hör mer om detta i vår podcast

I Morgon med Svegot resonerade Magnus Söderman och Daniel Frändlöv om detta med aktivistiska tjänstemän i allmänhet och Johan Adolfsson i synnerhet. Lyssna från 38.00.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!