Kommunal dumpar bidrag till sossarna

Socialdemokratin krisar i Europa, Sverige inte undantaget. Nu verkar det som att också facken börjar tröttna i och med att Kommunal drar in det ekonomiska stödet till partiet.

LOs största medlemsförbund, Kommunal, drar in det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna. I sammanhanget rör det sig inte om så mycket pengar (tre miljoner), men däremot visar det en ny inställning till den gamla bundsförvanten.

Vänskapen mellan LO och S går hundra år tillbaka i tiden och det är inte första gången de är i luven på varandra. Därför ska man inte slå på stora trumman när Kommunal nu drar in stödet. Men en näsknäpp till S är det utan tvekan. Man är inte nöjd med JÖK-regeringen.

Kommunal menar att det är “omodernt” med ett direkt partistöd och att pengarna ska gå till den egna propagandan i stället. I klartext betyder det att man inte känner att Socialdemokraterna företräder deras politik. Vidare hävdar fackförbundet att det inte kommer påverka relationen till partiet.

Men bara för att han säger det så betyder det inte att det är sant. Det är klart att det påverkar relationerna. Kanske inte på ett avgörande sätt just nu, men vem vet längre fram. Frågan är om Socialdemokraterna kommer göra något för att återknyta banden till LO och Kommunal, eller om man kör på som vanligt. Frågan är också om andra kommer följa Kommunals exempel.

Och glöm inte att Jonas Sjöstedt för inte så länge sedan satt ner med LO och samtalade – för första gången på årtionden. En sak är i alla fall säker, Socialdemokraterna behövde inte denna markering från Kommunal.

Hör mer om detta i vår podcast

LO och Socialdemokraternas förhållande diskuteras vid 22:43

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!