Eksjö museum viker sig – tar bort bild ur Engström-utställning

Eksjö museum förstod att deras Albert Engström-utställning kunde ses som något omodern och stötande. Därför skrev man en varningstext till bilderna.

“Eksjö museum är medvetna om att en del av bilderna idag väcker starka känslor. Albert Engström-utställningen är dock tänkt att vara en spegling av sin tid. Därför har vi valt att visa bildsviten i sin helhet, utan att censurera något.”

Det hjälpte föga. När “instagramprofilen” Maya Mbog Rosén fick en av bilderna skickade till sig gick hon i taket. Bilden föreställer en svart man med ben genom näsan. Texten lyder “niggern är så svart på magen att han mörkrädd blir om dagen.”

Inte roligt, tyckte instagramprofilen. Bilden är från 1896 men det spelade ingen roll. Bilden förstör nämligen svarta barns självkänsla, menar hon.

— Det är blackface-bilder där svarta personer liknas vid apor. Får svarta barn veta att det är så andra ser på dem, så är det klart att deras självkänsla rubbas och deras bild av sig själva blir väldigt negativ. De här bilderna används för att göra narr av människor.

I en annan del i museet väljer man att visa bilderna i en “historisk kontext” för att problematisera dem. Man diskuterar dåtidens syn på rasfrågan, kvinnofrågan och dåtidens antisemitism. Att lyfta upp Sveriges “mörka” historia är viktigt tycker museichef Pia Löfgren.

— Vi kan inte glömma historien och sopa det under mattan, utan vi måste kunna diskutera och förstå det som hänt och inte göra om misstagen. Vi tycker det är fel att gömma det obehagliga i arkiven, det här har ju hänt.

Men konstnärlig frihet samt yttrandefrihet ger inte Mbog Rosén mycket för, inte om det kränker någon.

— Den diskussionen är svår men jag anser inte att det är ett ingrepp på yttrandefrihet eller konstnärlig frihet i och med att det faktiskt kränker så pass många människor.

Museet vek sig till slut för trycket från sociala medier och tog bort bilden. “Utställningen står inte och faller med just den bilden och vi vill inte väcka anstöt i onödan”, säger Löfgren.

Nu när bilden till “N” är borta står kanske även “E” på tur?

Klaus Bernpainter, som hörs i “Klaus Kvart” på Radio Svegot på måndagar tycker museets sviker sin uppgift att bevara Sveriges kultur och på Facebook uppmanar han människor att skriva till museet och protestera.

Om man, till skillnad från Eksjö museum och Maya Mbog Rosén tycker att den aktuella boken, “Pyttans A-B och C-D lära” är ett intressant historiskt dokument så finns den tillgänglig att köpa. Än så länge.

Hör mer om detta i vår podcast

Vi pratar om utställningen och dess eventuella konsekvenser för svarta barn vid 08:56. Vi undrar även om det finns saker som är skadliga för barn på exempelvis SVT.

Källa SVT
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!