Var Göran Persson nationalsocialist?

En politik som främjar ett folks barnafödande är att likställa med nationalsocialism enligt vår socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Det är inte goda nyheter för före detta statsminister Göran Persson.

Ingen har nog missat att Annika Strandhäll skämde ut sig själv, och hela Sverige när hon Twittrade om Ungerns familjepolitik. I en tweet som blivit världskänd jämförde hon en politik som vill öka barnafödandet för “alarmerande” och att det hela “osade 30-tal”.

Detta ledde till en diplomatisk kris. Strandhäll kommenterade senare det hela med att man inte bör gå till personangrepp i politiken. Alltså kort efter hon jämfört Viktor Orban med Adolf Hitler.

En politik som försöker få kvinnor att föda fler barn är alltså lika med 30-talet, enligt Strandhäll. Frågan är vad hon då anser om vad Göran Persson sa 2001.

Då var det nämligen inget konstigt alls att öppet gå ut och oroa sig för svenska kvinnors låga barnafödande, och att försöka göra något åt det. Inte heller ansågs det speciellt nationalsocialistiskt att vilja införa reformer för att påverka detta.

Persson tog personligen på sig en del av ansvaret för det låga barnafödandet. Och han kallade det även för “ett av Sveriges största samhällsproblem”. Det var det, och det är det fortfarande. Utan svenska kvinnor som föder barn finns det till slut inga svenskar kvar.

Persson lockade med höjda barnbidrag, maxtaxa på dagis och en extra pappamånad. Allt för att få fler svenskor att föda barn.

Klassiskt alarmerande 30-talspolitik enligt Strandhäll med andra ord.

Tyvärr lyckades inte Persson och barnafödandet bland svenskor ligger fortfarande lågt. Sedan hans tid har det tillkommit mängder med utländska barnaföderskor som svenskor nu tvingas konkurrera med.

Hör mer om detta i vår podcast

Perssons eventuellt nationalsocialistiska funderingar diskuteras vid 37:14

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}