Filippinska sköterskor tar hand om gamla svenskar

När vårdyrket inte är intressant som karriärsval och idén om att staten har ansvar för våra äldre så är det inte konstigt om företag tvingas importera arbetskraft.

Det är sagt att flyktinginvandringen från Mellanöstern och Nordafrika kommer lösa våra välfärdsproblem. Ett av dessa problem är en åldrande befolkning som behöver hjälp. Vårdföretagen har dock – stor flyktinginvandring från MÖNA till trots – svårt att finna personal. Så i stället för att de invandrare som skulle lösa krisen faktiskt gör det, importerar vi andra utlänningar som gör det. Möt de filippinska sköterskorna.

Det är vårdföretaget Attendo som känt sig tvungna att anställa sjuksköterskor från Filippinerna eftersom inte tillräckligt många svenskar (eller välfärdsräddare från MÖNA) kunnat fylla behovet.

Under tre år har projektet pågått i Halmstad och det har fallit väl ut menar företaget. Nu arbetar fem filippinska sjuksköterskor på två olika äldreboenden. Och det är lite av en ny värld för dem:

– I Filippinerna har man inte äldreboenden, där vårdar de anhöriga sina äldre i hemmet och nu måste tjejerna lära sig hur det är att jobba i den svenska vården på ett äldreboende.

Det berättar Pernilla Rönntoft som är verksamhetschef för Hallandsposten.

Svenskutbildningen börjar redan hemma i Filippinerna och fortsätter sedan i Sverige. I botten har kvinnorna en fyraårig sjuksköterskeutbildning som de kan uppdatera till en svensk efter att ha visat såväl praktiska som teoretiska kunskaper.

Någon måste ju ta hand om våra äldre, det är alla överens om. Svenskarna vill helst inte göra det själva utan överlåta det åt kommunala eller privata initiativ. Uppenbarligen hjälpte det inte med massinvandring från MÖNA och då är det inte många lösningar som återstår.

Självklart skulle vi kunna finna en inhemsk lösning på problemen, om vi ville. Tyvärr verkar “vi” inte vilja det och då blir det som det blir.

Hör mer om detta i vår podcast

Diskussionen om de filippinska sjuksköterskorna börjar vid 52:45

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!