Riskfyllt att arbeta i mataffär i Sverige

Det är farligt att vara polis och säkerhetsvakt. Det ingår i yrkesbeskrivningen. Men i Sverige är det även farligt att vara lärare och busschaufför nu för tiden. Men även mathandlare.

Mikael Ovrell är tredje generationens handlare, och äger en ICA-affär i Göteborg. Det är inte det fridfulla och uppskattade yrke det en gång var. Istället är det en daglig kamp mot våldsamma och hotfulla kriminella som helt fräckt promenerar in i affären och tar för sig av vad de vill ha. Försöker man stoppa dem blir man hotad.

— De skäms inte för sig. De är tydliga med vad de ska göra. En gärningsman kan ta en kundkorg eller en medhavd Ikea-kasse som fylls med varor. Sedan går personen bara rakt ut ur butiken. Tar man en tjuv i dag blir man hotad till livet. Det är ett rent ut sagt ett förskräckligt bemötande. Personen kan säga: ”Kommer du ett steg närmare så slår jag ihjäl dig”, berättar han.

För några veckor sedan förekom det sju allvarliga stölder i butiken. Under en enda dag.

Vissa av stölderna liknar mera rån. Och onödigt grova sådana. När tre män kom in i affären för att stjäla lax hotade de kassörskan, som blev fasthållen, med våldtäkt.

— De sa till henne att ”en dag ska vi våldta dig när du går hem, inte i dag, kanske inte i morgon, men en dag ska vi göra det”.

Allt detta har givetvis tagit hårt på honom. Särskilt som tjuvarna har hotat honom och hans familj med att döda dem.

Meningslöst att rapportera till polisen

Han rapporterar givetvis alla stölder till polisen men upplever att det inte händer något. Det utreds men läggs ned, gång på gång. Han är helt skyddslös och de kriminella kan arbeta mer eller mindre ostört.

Mikael Ovrell är inte ensam om att bli hotad i sin yrkesutövning. Enligt en webbenkät som Svensk Handel utförde 2018 hade 21 procent av handlarna blivit utsatta för hot senaste månaden.

Men än står Ovrell ut, tack vare kundernas stöd. Frågan är hur länge han, och andra i hans situation, orkar med. Till slut blir inte bara den ekonomiska påfrestningen för stor, utan även den psykiska.

De kriminella hotar honom med döden. De hotar hans personal med våldtäkt. De hotar hans familj. När får han nog? Och var ska vi andra handla vår mat när affär efter affär stängs ned?

Hör mer om detta i vår podcast

Mikael Ovrells och andra handlares situation diskuteras vid 06:50

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!