Hur ersätter vi kontanterna?

Är kontanterna dömda att försvinna? Ja, säger vår krönikör. Men betyder det att det inte finns en värld efter det?

Jag tror att kontanterna som vi känner dem är körda. Vi kan ha hur många kontantuppror vi vill, de kommer att försvinna ändå.

Det betyder inte att vi inte kommer att ha möjlighet till anonyma betalningar, det betyder bara att vi kommer att få göra dem på andra sätt. Jag ser två huvudspår:

1. Även om den svenska kontanterna försvinner kommer det att finnas andra valutor. Jag har svårt att tänka mig en värld utan dollarsedlar för lång tid framöver.

2. Det finns redan olika krypto, där har vi den mest attraktiva lösningen.

Krypto idag ses som en investering, det ska vi nog ta oss ifrån. Krypto och andra framtida digitala valutor behöver bli frekvent använda betalningsmedel för att fylla sin verkliga funktion. Det kommer dessutom att göra dem till potentiellt långsiktiga investeringar, något jag inte ser dem som idag, även om jag känner människor som blivit miljonärer på Bitcoin. (Genom att sälja i tid.)

Nyckeln till en framgångsrik valuta är att den backas av något. Vi skulle kunna ha en nationell valuta där vi köpte och sålde av varandra digitalt och där varje Fri Krona – FRIK – backades av en SEK som vi satte in för att komma in i systemet och som vi kan ta ut vid behov. Hade vi ännu mer tillit till varandra skulle vi kunna ha systemet fristående från traditionella valutor och i princip är det ju så ”vanliga” valutor funkar. Och i vissa fall inte funkar. (Tänk Zimbabwe, Sovjetunionen, Sverige nu på senare.)

Det finns redan anonyma förladdade betalkort, vi har sett att ”flyktingar” får dem för att kunna ta sig upp från Medelhavet till mer bidragsgenerösa länder. Kanske är något liknande en eftersträvansvärd påkoppling? Just den delen vet jag inte om den är realistisk men den är å andra sidan kanske inte nödvändig? Jag skulle dock gärna ha ett själv även om jag inte vet exakt vad jag skulle ha det till!

Vi har gott om teknikkunniga och digitalt högpresterande individer i våra led, både i Sverige och utomlands, visst borde en sådan här valuta vara genomförbar?

Min grova skiss för ett sådant här system ser ut ungefär såhär: Man börjar med en digital identitet, man kan ta en påhittad vilket ökar din anonymitet men gör att om du tappar/glömmer dina credentials så är dina insatta medel borta.

Med din identitet startar du ett konto hos Fribanken, sätter in de pengar du vill kunna använda. I första skedet pratar vi alltså inte om ett sparkonto utan ett konto för pengar du vill kunna använda anonymt. I förlängningen är ju ett insynsskyddat sparande också intressant men det finns ju ett antal begränsningar här i och med att varje anonym valutas svaghet är när pengarna ska in och ut ur systemet. Så kanske inte så lätt att äga aktier på Stockholmsbörsen men kanske för att investera i nästa stora alternativmediaprojekt? I förlängningen kanske en egen lånemarknad där räntorna hamnar bland nationella istället för hos bankerna?

Det finns ju ett generellt begrepp, Alt Tech men eftersom jag gillar pengar vill jag mest av allt ha Alt Cash. Som vanligt hänger ju de olika beståndsdelarna ihop och jag tror att fria pengar är en viktig del av den fria teknologin.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!