Simförbundets ordförande sparkad efter att ha ifrågasatt slöja

En bild på en muslimsk kvinna med slöja som övar luftgevärsskytte fick simförbundets numera före detta ordförande Ulla Gustavsson att reagera. I en intervju med Aftonbladet sa hon vad hon tyckte om bilden. Detta kunde inte accepteras och nu har hon tvingats avgå.

När Ulla Gustavsson såg att Riksidrottsförbundet använde bilder av idrottande flickor i slöja blev hon upprörd och skrev ett kritiskt inlägg på sin Facebook-sida.

“Varför normaliserar RF slöjan som ett klädesplagg vilket som helst!?! Det är för mig fullständigt obegripligt att en rörelse som säger sig stå för jämställdhet och alla människors lika värde visar en bild som denna!”

Att kritisera att småflickor tvingas dölja sitt hår är givetvis inte en godkänd åsikt och Aftonbladet, som väl vädrade blod, kontaktade henne för att låta henne utveckla vad hon menade. Men Gustavsson backade inte, tvärtom.

— Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket.

Ska då inte flickor som har slöja få vara med på bild? Svaret är helt enkelt nej.

— Nej, det ska de faktiskt inte. Allt ska inte visas. Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig. Barn måste få vara barn.

Gustavsson fortsätter med att påpeka att slöjan inte kan vara annat än sexualisering av kvinnan, och att man därför inte bör visa sådana bilder. “Låt barn vara barn”, säger hon, och menar att barnen själva kan få välja om det ska ha slöja eller inte, men först när de fyllt 18.

Givetvis fick hon efter detta lämna sin plats som ordförande för Svenska Simförbundet.

Viceordförande Stefan Persson slänger gärna sin före detta kollega framför bussen.

— Vi står inte bakom det som hon har uttalat sig om. När vi har diskuterat igenom det här så känner vi inte förtroende för henne. Ulla har gjort en mängd jättebra grejor både nationellt och internationellt, men i den här diskussionen kan vi inte ställa oss bakom henne.

Men det finns även personer som tar Gustavsson i försvar. En av dessa är Lars Liljegren, som bland annat haft förtroendeuppdrag i Riksidrottsstyrelsen och som även medverkade i Aftonbladets artikel. Då påpekade han att bilden såg ut som en rekryteringsannons för en terrororganisation och att den gav väldigt obehagliga associationer.

— Jag är oerhört upprörd över att en av Sveriges finaste idrottsledare, som slagits mot hederskultur, ska tvingas avgå på grund av den här diskussionen.

Och Riksidrottsförbundet själva verkar ha insett att bilden knappast var bra marknadsföring, eftersom de efter kritiken tagit bort den. “Man vill inte provocera i onödan”, heter det.

Eventuellt är det redan för sent för det.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!