Rätt av polis att låta hund bita filmande man

En man som filmade ett polisingripande från sin uteplats i Nässjö fick en polishund bussad på sig. Han blev biten i magen och nu har rätten kommit fram till att polisen gjorde rätt.

När polisen i Nässjö gjorde ett ingripande mot en stöldliga i Nässjö filmade en man det hela. Det skulle han inte ha gjort. Polisen följde efter de misstänkta personerna i ett grönområde som gränsade till bostäder. På sin uteplats satt en man och drack öl. Han började filma polisens förehavanden, varpå polisen sa till honom att han inte fick det.

Mannen menar att en “högljudd och otrevlig” polis sa åt honom att lämna platsen. Det ville inte mannen och diskussion uppstod. I det skedet kom hundförare med sin hund. Snart därefter kommenderar hundföraren att attackera mannen, som blir biten i magen.

Dagens Juridik har tagit del av en film som visar händelsen. De skriver följande:

På filmen, som Dagens Juridik tagit del av hörs mannen stå och argumentera med en polisman när plötsligt hundföraren kommer fram till dem. 

– Försvinn! Nu!, säger hundföraren. Du får inga fler chanser. 

– Bussar du hunden på mig? frågar mannen. 

– Jajemän, det gör jag, nu går du härifrån. Tre sekunder. 

På filmen ser man sedan hur mannen står stilla en kort stund, och i samma stund som han börjar gå ger polismannen hunden kommando att angripa, vilket den också gör och biter mannen i magen. 

– Försvinn, skriker polismannen innan han ett par sekunder senare ger hunden ett nytt kommando: Loss. 

Tingsrätten går på polismannens linje. Enligt honom eftersöktes en person som kunde utgöra fara mot polis och allmänhet. Hundföraren menar också att han kände oro över en kollega som befann sig en bit ifrån utan uppbackning, eftersom att alla poliser på plats var upptagna med att försöka avvisa mannen.

Därför hotade polisen mannen med hunden och valde att verkställa hotet. Tingsrätten anser att det var befogat av polisen att låta hunden bita honom i magen och ogillar därför åtalet.

VAD SÄGER LAGEN? Det är tillåtet att filma allt man iakttar på allmän plats så länge man inte stör den allmänna ordningen. Rätten att filma är en del av yttrandefrihetsgrundlagen, frågan är hur du filmar. Om du filmar så att du stör polisens arbete så kan de avvisa dig enligt polislagen.

Källa Dagens Jurudik
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}