Lärare säger upp sig på grund av arbetsmiljön

Trots att man får vänta 7 veckor på a-kassan har arbetsmiljön i skolan blivit så farlig att allt fler lärare säger upp sig.

Skolan har blivit allt otryggare både för elever och lärare. Anmälningar om fysiskt våld ökade med 129 procent mellan 2012 och 2017. Det finns anledning att misstänka att mörkertalet är stort, särskilt när det gäller hot och våld mot elever.

Det råder stor brist på lärare i Sverige. Att få ett lärarjobb bör alltså inte vara något större problem men på grund av den våldsamma arbetsmiljön går fler lärare än på länge arbetslösa. Andelen lärare som var inskrivna i a-kassan ökade med nästan 15 procent mellan 2017 och 2018.

Arbetsmiljön för lärarna har blivit så pass omöjlig att stå ut med att många lärare säger upp sig själva, trots att det innebär att de får vänta över sju veckor på a-kassa.

Att lärare flyr klassrummen är lätt att förstå. SVT har granskat några fall av våld i skolan.

“En upprörd förälder dödshotade först en förskollärare och när förskolechefen skulle försöka att lugna ner föräldern dödshotade han även henne. Han vände sig mot henne och skrek att han skulle döda henne. Avståndet till ansiktet var ca två centimeter!”

“En elev blev retad/provocerad av en annan elev. Han sprang till köket, tog fram två knivar ur en låda och hotade personal och barn med knivarna. Två personal fick hålla fast honom och bända loss knivarna ur händerna. Innan hade han tagit stryptag på en elev.”

Lärarna har det trots detta relativt bra. De kan lämna sina plågoandar bakom sig och söka en ny karriär. Värre är det för barnen och ungdomarna i skolan. De tvingas stanna kvar och uppleva våldet dag efter dag, utan någon ljusning i sikte.

Källa SVT Lärarnas tidning
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}