“Ensamkommande” får bidrag för att ansöka om anhöriginvandring

En 17-årig flicka sökte bidrag för att kunna betala ansökningsavgiften för uppehållstillstånd för sin mor och syskon. Hon fick nej, men det har rätten nu ändrat på. Självklart ska Sverige betala också den.

3 000 kronor behövde mamma och syskon för att kunna ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Eftersom att dottern är “ensamkommande flyktingbarn” i Sverige så ska hon få återförenas med familjen, som väntar i Eritrea. Men de hade inga 3 000 kronor, vilket Migrationsverket ville ha. Därför ansökte flickan om bidrag.

Socialnämnden i Lund sa nej. De menade att det är upp till föräldrarna att betala avgiften, inte svenska skattebetalare. Beslutet överklagades och Förvaltningsrätten i Malmö kom fram till att det visst åligger svenska skattebetalare att betala också för ansökningsavgiften.

Kanske spelar det ingen roll, med tanke på att svenska skattebetalare också kommer att få betala för mor och syskons uppehälle i Sverige när de väl beviljas uppehållstillstånd.

Pappan hade betalat för sig själv tidigare, men ytterligare pengar fanns inte och rätten menade att det var viktigt för flickan att kunna ta hela familjen till Sverige. Det fanns helt enkelt ingen annan lösning.

Socialnämnden överklagade till Kammarrätten, som valde att inte ta upp ärendet. Socialen får således lätta på lädret.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}