Rektor kritiserad efter att ha reagerat på rapportering från Afghanistan

Att läsa journalisten Magda Gads rapportering från Afghanistan och fråga om det är klokt att Sverige tar emot “ensamkommande” män från landet, kan vara nog för att ifrågasättas.

I december förra året skrev Mackleanskolans nya rektor Mattias Liedholm ett inlägg på Facebook. Han hade tagit del av Magda Gads rapportering från Afghanistan och frågade sina vänner och följare:

“Är det någon som läst Magda Gads rapportering från Afghanistan som fortfarande tycker vi ska ta emot ensamkommande afghanska pojkar (män?). Lägg de pengarna på att stödja kvinnor på plats eller flyg hit de mest behövande kvinnorna.”

Detta plockades sedermera upp av lokaltidningen efter att en (förmodar vi) aktivistiskt lagd “förälder” hörde av sig. Vederbörande hade detta att säga, med tanke på att det kanske finns en eller annan “ensamkommande” på skolan där Liedholm är rektor:

– Det måste kännas fruktansvärt för dem, när den som har det yttersta pedagogiska ansvaret på skolan uttrycker sig så här. Han säger rakt ut att de ljuger om sin ålder. De har redan den tragiska bakgrund de har och så misstror man dem ytterligare. Givetvis har han yttrande- och åsiktsfrihet, men som rektor bör man dela skolans värdegrund om allas lika värde och ha förståelse för olika människor och kulturer. Annars anser jag inte att man är lämplig att ha den positionen, säger föräldern som själv arbetar i en skola i en annan kommun.

Glädjande nog backar inte Liedholm (som också är politiskt aktiv i Moderaterna) då hans lojalitet till värdegrunden ifrågasätts. Han säger själv att uttalandet är gjort som privatperson och inte har något med rektorstjänsten att göra. När lokaltidningen frågar om han tänk radera inlägget svarar han kort “nej”.

Inte heller kommunen verkar tycka att det föreligger något allvarligt problem och man konstaterar att det råder åsikts- och yttrandefrihet i Sverige. Däremot påpekar det att en rektor, inom ramen för yrkesutövningen, måste följa “värdegrunden” och inte “kränka” någon som “innefattas i skolan”.

Det återstår att se om det kommer surt efter.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}