Visste inte att barnaga var olagligt – får kortat straff

Mamman erkänner att hon slagit sina döttrar under flera år. Den yngsta dottern är bara några år gammal. Solna tingsrätt ger ändå henne ett mycket lågt straff eftersom det inte anses bevisat att hon visste att barnaga var olagligt i Sverige.

Generellt är du skyldig att känna till de lagar som gäller i landet du vistas i. Okunnighet om lagen skyddar dig inte, eller ignorantia juris non excusat, som det heter på latin.

Principen är både självklar, enkel och absolut nödvändig. Om det skulle räcka att hävda att man inte känner till att en handling är olaglig skulle de svenska fängelserna stå tomma. Det är bara att hävda att man inte visste att det är olagligt att stjäla, råna eller misshandla sina barn för att gå fri från straff.

Det finns dock undantag.

I oktober förra året blev några flickor så pass allvarligt misshandlade av sin mamma att de kände sig tvingade att fly hemmet. Polisen tillkallades och mamman arresterades. Det fanns både vittnesmål och mobilfilmer som visade på hennes skuld, och mamman själv erkände att hon misshandlat barnen.

Åklagaren yrkade på två års fängelse, men tingsrätten anser att brottet endast bör ge ett års fängelse. Men det faktiska straffet blev bara tre månader, och eftersom mamman redan suttit häktad längre än så släpptes hon på fri fot efter att domen föll. Hon dömdes även till skyddstillsyn.

Tingsrätten sänker straffet eftersom kvinnan är från Afghanistan, är analfabet och uppges ha levt “isolerad från det svenska samhället”. Därför anses det inte helt säkert att hon faktiskt visste att barnmisshandel är förbjudet enligt svensk lag, trots att det i utredningen finns uppgifter som pekar på att hon fått denna informationen via tolk.

Mammans advokat heter Marcus Lodin och säger att mamman är besviken över domen, trots det låga straffet. Hon visste ju inte bättre.

—  I de länder som hon har växt upp och bott i innan hon kom till Sverige för ett par år sedan har det varit lagligt och till och med kutym att aga sina barn. Mot den bakgrunden, det faktum att hon är analfabet och att hon varit väldigt isolerad i Sverige har det alltså varit försvarets uppfattning att situationen har varit sådan att hon ska kunna gå fri från ansvar på grund av så kallad straffrättsvillfarelse.

Lodin hälsar att de troligen kommer överklaga.

Även om denna typen av undantag är mycket ovanliga är det tyvärr inte ont om afghanska mödrar som är både analfabeter och isolerade från det svenska samhället. Det bör innebära att det är mer eller mindre fritt fram för dem att misshandla sina barn och sedan förvänta sig mycket låga straff. De visste ju inte bättre.

Som svensk kan man givetvis inte hävda att man inte känner till lagen, även om man verkligen inte förstår att ens handlade är olagligt. Exempelvis att konstatera vetenskaplig fakta.

Källa Metro
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}