Ingen samordning mot djurrättsextremister

Göteborgs-Posten har i flera artiklar granskat situationen för Sveriges bönder, där hot och våld från vänsterxtrema djurrättsaktivister passerat obemärkt förbi. Trots hotet de utgör kommer polisen inte att samordna mot brottsligheten på nationell nivå.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det inte är aktuellt för polisen att ha någon nationell samordning för att bekämpa den organiserade djurrättsextremismen. Han vill vänta och se vad polisens i Västsveriges förestående kraftsamling mot brottsligheten kommer att ge för resultat.

I klartext betyder det att den politiska viljan att skydda Sveriges bönder fortsatt inte finns. Tidigare har politikerna avfört “militanta veganer” från listan som Säkerhetspolisen har till uppgift att övervaka, helt enkelt eftersom man inte anser att svenskt lantbruk inte är viktigt nog att säkra.

Förutom att den politiska viljan saknas kan vi antaga att resurserna heller inte finns tillgängliga. Polismyndigheten befinner sig i en stadigvarande kris och böndernas väl och ve är i sammanhanget inte en stor fråga medan kriminella gäng gör upp med automatvapen på allmän plats.

Resurserna är inte ändliga och all politik handlar om att ställa grupp mot grupp. I det här fallet är gruppen “lantbrukare” inte prioriterad. Den utlovade “kraftsamlingen” i Västsverige återstår det att se vad det blir av. Polisen i regionen har redan mycket på sitt bord.

Fram tills det att det finns en politisk vilja att på riktigt slå till mot vänsterextremismen, och de olika uttryck den tar, gör lantbrukarna bäst i att förbereda sig för att försvara sig själva.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}