Förskolebarn måste lära sig om sex- och samlevnad

Barn så unga som ett år har rätt att få lära sig om sex- och samlevnad, tycker Maria Guthke som är ordförande för Lärarförbundet student. Detta på grund av att förskolelärare spelar en avgörande roll för barns förhållningssätt till sex och sexualitet.

I Sverige har man möjlighet att placera sitt barn i förskola redan vid ett års ålder, men senast när barnet fyller sex. Då börjar skolplikten och föräldrarna är tvingade att lämna ifrån sig sitt barn för utbildning. Och kanske är det redan då dags att lära barnen om HBTQ+, normkritik och sex- och samlevnad?

Än så länge börjar inte utbildningen inom sex- och samlevnad förrän långt senare men detta vill Maria Guthke och David Blank ändra på.

I en debattartikel i Metro hävdar de att det är ett problem att förskolelärare inte får utbildning i sex- och samlevnadsfrågor. Men många av de områden som berörs inom sex- och samlevnad lärs redan ut i förskolor, enligt Guthke. Dock räcker inte detta.

“På många förskolor arbetar vi redan med saker som hör till sex- och samlevnadsområdet. Som känslor, integritet och att lyssna på varandras ja eller nej. Det här måste läras ut redan på förskollärarprogrammet.”

Man kan tycka att det är föräldrarnas, och inte förskolans, roll att lära sina barn om känslor, integritet och att ett nej är ett nej.

Längre ned i artikeln sammanfattar Guthke och Blank sina krav på regeringen och givetvis handlar det hela även om “normkritik” och “HBTQ+”-frågor.

“Finansiering av initiativ som Backa-initiativet fortlöper och erbjuder förskolor och skolor ett ramverk där de kan diskutera sex- och samlevnad, normkritik och HBTQ+-frågor.”

(Plus-tecknet på slutet betyder “övriga sexualiteter och könsidentiteter”.)

Är små barn verkligen mogna för att förstå alla dessa olika sexualiteter och könsidentiteter som frodas i dessa dagar?

I kommentarsfältet på Facebook är många upprörda. Att unga barn ska tvingas lära sig om sexualitet över huvud taget upprör många. Även om en och annan påpekar att det inte handlar om just sexualitet så tycker man ändå att det är att gå för långt att ens introducera ämnet vid så låg ålder. Att barn lär sig de mest grundläggande reglerna kring mänsklig interaktion tar man för givet, och det ska inte behövas några krav på sex- och samlevnadslektioner i förskolan för det. “Låt barn vara barn”, skriver många.

Det är svårt att inte hålla med.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}