Tiggeriförbud i Staffanstorp klubbat

Vellinge kommun lyckades driva igenom ett lokalt tiggeriförbud efter lång kamp och nu följer fler kommuner efter. Idag klubbades ett sådant förbud igenom i Staffanstorp.

Förra året gav Högsta förvaltningsdomstolen äntligen Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri. Fler kommuner har visat intresse av att göra detsamma och under onsdag kväll klubbades ett lokalt tiggeriförbud igenom i skånska Staffanstorp.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet röstade för, och givetvis röstade Socialdemokraterna nej. Pierre Sjöström är en av dessa socialdemokrater och eftersom han inte upplever tiggeri som ett problem bör därmed ingen annan heller göra det.

– Vi upplever faktiskt inte tiggeri som ett problem i kommunen. Vi ska inte göra ett problem av något som inte är det.

Eric Tabish är moderat och håller inte med. Han anser att det finns ett “visst ordningsproblem” kopplat till tiggeriet. Ett av dessa är att tiggarna utnyttjar varuhustoaletterna allt för frekvent. Men framförallt är det en principfråga.

– Här finns inget krav på prestation. Det blir istället passivitet och utsatthet. Det här är ett problem som borde hanteras av länderna tiggarna kommer ifrån, Rumänien och Bulgarien.

Vellinge kommun, som inledde kampen för tiggeriförbud fick avslag i samtliga instanser innan Högsta domstolen till slut gav dem rätt. Men om polisresurser kommer läggas på att förhindra olagligt tiggeri är inte troligt. Och vad som händer med de som bryter mot förbudet är oklart.

Ulrik Von Essen, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, om vad som händer med tiggare som bryter mot förbudet:

– Konsekvensen blir att polisen får upplysa den som bryter mot förbudet om att det inte är tillåtet och utgångspunkten är att de föreskrifter som finns ska respekteras. Om man inte gör det är det polisens sak och där kommer helt andra regelverk in.

Svenska kommuner är fortfarande långt ifrån att på ett konkret sätt lyckas få bort det omfattande och välorganiserade zigenska tiggeriet, men vi har rört oss några små steg i rätt riktning. Kanske får det en och annan pappmuggbeväpnad zigenare att sluta störa hederligt folk som går och handlar, även om denna grupp människor knappast bryr sig speciellt mycket om lagar och regler.

Källa SVT
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}