I Örebro leder befolkningsökning till besparingar

Örebro kommun ska spara 102 miljoner kronor på skolan. Orsaken är att det blivit fler elever och att staden växer.

Ekvationen borde inte gå ihop. Om befolkningen ökar (eleverna blir fler) borde det också innebära att mer skatt kommer in, skatt som bland annat kan användas till skolverksamheten. Till och med kommunpolitiker i Örebro borde ställa sig frågan varför det inte är så.

Det gör man inte.

Det man gör är att konstatera att så är fallet. Under förra året fick Örebro 800 elever extra i förskola och skola, vilket resulterar i att pengar måste sparas in. SVT ställer frågan till ansvarig för barn och utbildning, Charlotta Karlsson Andersson:

“Varför saknas pengar? Har inte skattebetalarna blivit fler när antalet skolbarn ökat?”

Svaret, som levereras utan eftertanke:

– Jo, men intäkterna matchar inte ökningen av invånare.

De nya “örebroarna” som tillkommit betalar alltså inte in till skattkistan. Däremot ska de ha. Man behöver inte vara särskilt klipsk för att förstå vad det handlar om.

Örebro har, precis som så många andra kommuner i Sverige, fått en stor tårtbit “migranter” som ska ha vård, omsorg, skola, förskola, boende med mera. Pengarna räcker inte till. Alltså måste man spara och det man sparar på är lärarna i skolan.

Det blir dubbelfel. Befolkningen ökar men inte skatteinbetalningarna. Eleverna blir fler men läraren blir färre. Örebro är ett sorgligt exempel på vad som händer i hela Sverige. Det är konsekvensen av den förda massinvandringspolitiken, som nu får ny kraft genom JÖK-regeringen och familjeåterföreningarna som kommer ta fart i sommar. Börda på börda och svenska arbetare får bära den på sina axlar.

I Örebro har man redan sparat in på allt inom skolan. Man har sparat in på friluftsdagar och på studiebesök. Nu sparar man in på lärarna. Om de 102 miljonerna tas från den posten så ryker 200 lärare.

Konsekvenserna kommer inte låta vänta på sig.


Hör mer om detta ämne i Morgon med Svegot #117

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}